Un europarlamentar român lucrează la strategia UE privind educația digitală

Ce îi așteaptă pe elevi de la toamnă și cum va arăta școala în noile condiții impuse de epidemie? Și la București, și la Bruxelles se discută planuri și se fac simulări. Un român e implicat direct în stategiile prin care UE încearcă să adapteze învățământul la noile cerințe digitale impuse de coronavirus.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 15:07
Un europarlamentar român lucrează la strategia UE privind educația digitală

Reprezentanții Guvernului vorbesc tot mai des despre scenariul învățământului hibrid, în care o parte dintre elevi vor merge la școală, iar alții vor învăța online, prin rotație. Dar subiectul este de interes pentru întreaga Uniune Europeană, iar la Bruxelles se pregătesc strategii pentru educație în contextul pandemiei de coronavirus. România are ocazia de a contribui la elaborarea acestor strategii prin intermediul europarlamentarului Victor Negrescu, raportor al Parlamentului European privind construirea politicilor europene în domeniul educației digitale.

Eurodeputatul social-democrat a vorbit, recent, despre implicarea sa în acțiunile europene pe acest subiect, în cadrul unui bilanț al activității sale în Parlamentul European, prezentat pe o pagină de socializare. „Am preluat unul dintre rapoartele cele mai importante pe educație, referitor la construcția politicilor europene în materie de educație digitală și sper ca în toamnă să avem inclusiv o dezbatere în plen și o rezoluție a legislativului european”, arată eurodeputatul român.
Negrescu amintește și de negocierile pe care le-a purtat cu reprezentanții Comisiei Europene pentru ca bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare, în valoare de 150 de milioane de euro anual să poată fi direcționați pentru sprijinirea celor care și-au pierdut locurile de muncă ori și-au văzut afectate veniturile din cauza crizei Covid-19. „Am reușit, prin raportul meu, ca Fondul European de Ajustare la Globalizare să fie folosit pentru sprijinirea șomerilor generați de Covid-19. Vorbim de 150 de milioane de euro, iar dacă Planul de relansare va fi aprobat, suma se va dubla”, susține deputatul european.
Acesta vorbește și despre acțiunile sale în sprijinul lucrătorilor români sezonieri, ale căror drepturi au fost încălcate în contextul crizei coronavirus. „Am solicitat impunerea unor norme comune și respectarea acestor drepturi. Peste 50.000 de persoane s-au alăturat demersului nostru. Zilele acestea am depus oficial solicitarea ca situațiile semnalate de cei afectați să fie rezolvate imediat”, precizează eurodeputatul român. Victor Negrescu a depus, recent, la Parlamentul European petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”. Demersul inițiat de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situațiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate și solicită demararea unei anchete a instituțiilor europene cu privire la cele întâmplate.
În doar câteva luni de mandat europarlamentar, Victor Negrescu a inițiat și trei proiecte-pilot pe care le-a propus Comisiei Europene și care au primit evaluări pozitive la Bruxelles. Acestea au fost gândite ca scheme de sprijin pentru domeniile puternic afectate de criza coronavirus. Este vorba despre comunitățile sărace cu școli fără acces la educația online, IMM-urile neadaptate încă la noile condiții ale pieței și sectoarele industriale slab digitalizate. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,6 milioane de euro.
Victor Negrescu a fost, în mandatul anterior, deputatul european cu cele mai multe proiecte pilot aprobate de Uniunea Europeană, cu o valoare totală, după implementare, de aproximativ 60 de milioane de euro.