Un evaluator şi un executor bancar, acuzaţi că au vândut o fabrică de stat la un preţ subevaluat

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Cristinel Dominte, executor bancar, şi pe Vasile Negru, inginer evaluator, acuzaţi de abuz în serviciu, după ce au subevaluat preţul unei fabrici ce aparţinea companiei de stat Nectar SA Paşcani, vândută la o licitaţie publică în urma unei executări silite.

08 iul. 2014, 13:54
Un evaluator şi un executor bancar, acuzaţi că au vândut o fabrică de stat la un preţ subevaluat

La data de 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică şi a atribuit unui adjudecatar, într-un dosar de executare silită, mai multe imobile subevaluate, ce aparţineau unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, la acel moment (SC Nectar SA Paşcani, judeţul Iaşi), potrivit DNA.

Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de Vasile Negru, în calitate de inginer evaluator.

Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are nici un fel de valoare.

Dovada că dintre bunurile care au făcut obiectul licitaţiei terenul a fost mai valoros decât restul imobilelor situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii respective.

Prejudiciul provocat societăţii comerciale este de 17.356.383 lei (4.284.966 euro).

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil deţinut de Cristinel Dominte, precum şi poprirea conturilor inculpaţilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Iaşi.