Un faimos medic român folosit într-o înşelălătorie online de proporţii: „Vorbim despre substanţe care pot fi toxice, chiar letale”

În ultimele zile, pe reţele soaciale a început să apară din ce în ce mai des un video fals, parte a unei înşelătorii cu suplimente alimentare "minune", care te ajută să slăbeşti fără efort, în care este folosită imaginea faimosului medic Tudor Ciuhodaru.

02 oct. 2023, 16:58
Un faimos medic român folosit într-o înşelălătorie online de proporţii: „Vorbim despre substanţe care pot fi toxice, chiar letale”

În filmulețul fals pulberea pentru slăbit este prezentată ca un produs minune ce îi va ajuta pe cei care o cumpără să slăbească zeci de kilograme fără niciun efort. Mai mult, la finalul clipului folosit în înşelătorie, internauții sunt sfătuiți să achiziționeze cât mai repede, stocul fiind limitat.

Filmulețul a fost făcut public pe Facebook, în urmă cu 7 zile, de o pagină creată în data de 16 septembrie 2023, putându-se observa cu ușurință că este vorba despre un cont fals. Postarea conține și un link prin intermediul căruia s-ar putea realiza comanda, doar că nu mai este valid, potrivit Bzi.

„Dacă greutatea ta este de 80 sau mai mult, dar vrei să ai 50, această metodă va funcționa cu siguranță pentru tine. Este foarte simplu, adăugați o lingură din această pulbere în apă fierbinte și beți-o înainte de fiecare masă. Peste o lună nu vă veți mai recunoaște. Produsul este sigur pentru sănătate, este complet natural și numai datorită proprietăților compoziției sale are un efect de slăbire atât de unic. Acum îl distribuim prin intermediul Facebook, dar nu avem capacitatea de-al produce în cantități suficiente pentru a-i ajuta pe toți cei care au nevoie. Fac un apel către toți românii, grăbiți-vă, nu este suficient pentru toată lumea”, este mesajul transmis în filmulețul fals.

Medicul Tudor Ciuhodaru a aflat de existenţa acestui filmuleţ chiar de la o pacientă de-a sa care l-a sunat pentru a-i cere detalii despre pulberea ce promite să reducă, fără niciun efort, kilogramele în plus.

„Nu este pentru prima dată când mi se fură identitatea, dar, în schimb, este din ce în ce mai grav.  Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică şi ar trebui ca cineva să vadă lucrurile astea. Dincolo de o mare ţeapă la un click distanţă, vă daţi seama, pentru pacient pot să reprezinte nişte pierderi economice achiziţionarea unor aşa-zise medicamente minune de pe internet, reprezintă o problemă de sănătate publică, vă daţi seama că, folosind imaginea unui medic cunoscut, poţi să vinzi orice. Este o mare problemă, nu vorbim despre chibrituri aici, ci vorbim despre substanţe care pot fi toxice, chiar letale, pe care oamenii le achiziţionează printr-o astfel de reclamă mincinoasă”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Citeşte şi: Turiști atacați de urs pe Transfăgărășan, după ce au coborât să facă poză cu el! Imagini ireale cu inconștiența unor părinți care și-au dus copilul pâna la 1 metru de urs!

În filmulețul fals, pulberea pentru slăbit este prezentată ca un produs minune, care îi va ajuta pe cei care o cumpără să slăbească zeci de kilograme, fără niciun efort
Dr. Tudor Ciuhodaru a declarat că nu este pentru prima dată când persoane rău intenţionate se folosesc de imaginea sa. De această dată, situaţia este cu atât mai gravă cu cât persoanele care au ajuns să vizioneze clipul sunt îndemnate să achiziţioneze un produs care le poate pune în pericol sănătatea.

„Am mai făcut plângeri în ceea ce privește astfel de lucruri, deoarece mie mi se pare că problema este extrem de gravă, vorbim aici despre automedicație, despre sănătate europeană, vorbim despre medicamente care trebuie controlate, dar oricine poate să folosească imaginea cuiva și să vândă orice, ceea ce este extrem de periculos, din punctul meu de vedere. Am avut o serie de inițiative legislative pentru ca acest comerț făcut pe internet să fie foarte clar reglementat și controlat, pentru a avea garanția că produsele sunt de aceeași calitate ca medicamentele achiziționate din farmacii.

Folosind astfel de modalități poți să eludezi orice înseamnă control de calitate, poți să eludezi orice înseamnă verificări, tot ce înseamnă siguranță și poți să vinzi otravă pe internet. Se poate întâmpla ca oamenii să aibă efecte secundare, să aibă probleme și, evident, poți să distrugi și o carieră așa.

Cu un astfel de clip poți să faci rău foarte multor oameni și este, într-adevăr, un pericol de sănătate publică, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este tolerabil. Cei care mă cunosc știu că nu am făcut niciodată reclamă la niciun fel de medicamente și sunt total împotriva acestui lucru, mai ales că asta este reglementat și prin codul nostru deontologic, medicii nu au voie să facă reclamă la medicamente”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, care a adăugat că deja a depus plângere penală în acest caz.

Citeşte şi: Termometrul cu mercur, crimă și pedeapsă pentru un sucevean. Cum a reușit să scape de pedeapsa cu închisoarea