Un fermier din Timiş, singurul agricultor din România care şi-a construit biserică la fermă

Stelică Mălăeştean din Timiş este singurul agricultor din România care şi-a construit biserică la fermă.

17 mart. 2016, 07:15
Un fermier din Timiş, singurul agricultor din România care şi-a construit biserică la fermă

Ferma Oveg a lui Stelică Mălăeştean din Timiş se întinde pe mii de hectare, dar ca să ajungi la sediul din Fibiş trebuie să treci pe sub un portal de metal înalt de câţiva metri pe care sunt încrustate trei iniţiale MPS ale numelui său – Stelică Paul Mălăeştean, scrie ziuadevest.ro

Imediat, în dreapta, este ridicată o cruce imensă. De acolo proprietatea se întinde cât vezi cu ochii, iar la o distanţă de 400 metri în mod surprinzător îţi apare în faţă o impunătoate biserică, în plin câmp. Pereţii sunt vopsiţi în alb, iar acoperişul este din tablă argintie. Mălăeştean este cu siguranţă unicul fermier din România care şi-a construit propria biserică, la fermă. Pur şi simplu aşa i-a venit să construiască un lăcaş al Domnului, pe proprietatea sa, ceva care să dăinuie în timp.

Nu am visat noaptea să constuiesc această biserică, nici nu m-a îndemnat nimeni. Nu am construit-o să epatez. Aşa mi-a venit mie şi am făcut-o. Nu am altă explicaţie. Am vrut să fac ceva trainic, să rămână ceva în urmă, că în rest toate se duc şi m-am apucat de lucru„, a declarat fermierul.

A fost nevoie de multe aprobări şi multe hârţoage, dar a reuşit. De fapt, oriunde a mers la instituţiile statului după ştampile, a găsit multă deschidere, dat fiind ineditul proiectului său. Sprijin important a primit de la Mitropolia Banatului din Timişoara care imediat s-a oferit să îl ajute. Nu a avut nicio piedică. Din păcate, când a fost săpată fundaţia a apărut o problemă destul de gravă.

Mai întâi, biserica a fost amplasată la 200 de metri de actualul loc, dar când au început săpăturile au fost descoperite mai multe oseminte de om. Pe vremuri fusese acolo un cimitir. Au venit specialiştii de la Muzeul Banatului şi le-au analizat. Au stabilit că sunt vechi de 1.800 ani. Atunci, am decis să mut mai încoace biserica. Nu au fost probleme deosebite. Totul a mers bine şi, într-adevăr, construcţia a ieşit frumoasă”, a povestit Mălăeştean.

Reprezentanţii Mitropoliei Banatului au fost foarte încântaţi de proiect. La faţa locului a venit un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Banatului, şi a ţinut o slujbă religioasă de sfinţire a fundaţiei. În doi ani lăcaşul a fost ridicat, iar acum mai urmează să fie pictat interiorul. Candelabrele şi sfeșnicile sunt aduse tocmai din Grecia.

Stelică Mălăeştean este medic veterinar, iar din anii 80, când a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în cadru USAMVB Timişoara, a fost repartizat la ferma de ovine din Fibiş.

Citeşte şi Un primar din Timiş şi-a construit propria biserică în curte, lângă piscină