Un fost bancher explică cum ia statul 70% din banii românilor. Marile firme nu plătesc taxele mărite prin „ordonanţa trenuleţ”: „Acum înţelegeţi cum funcţionează sistemul?”

Statul român pune o presiune fiscală enormă pe cetăţeni, colectând taxe considerabile din veniturile acestora. În contextul celor mai mari impozite pe muncă din Europa, populația este nevoită să suporte și alte costuri fiscale, în timp ce statul se confruntă cu probleme financiare majore. Chiar şi aşa, România înregistrează constant printre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană.
Mircea Filipescu
10 ian. 2025, 08:41
Un fost bancher explică cum ia statul 70% din banii românilor. Marile firme nu plătesc taxele mărite prin

Economistul Radu Georgescu, fost director financiar de bancă, a realizat o analiză care dezvăluie dimensiunea poverii fiscale suportate de cetățeni. Potrivit acestuia, statul preia aproximativ 50% din veniturile salariale ale populației prin taxe și impozite directe, iar alte 20% sunt colectate sub alte forme. Astfel, oamenii ajung să cedeze statului până la 70% din câștigurile lor. În timp ce populația și întreprinderile mici și mijlocii nu au resurse pentru a influența politicile fiscale, companiile mari beneficiază de un tratament favorabil datorită capacității lor de a exercita un lobby eficient.

Într-o postare publicată pe Facebook, Radu Georgescu explică istoria și evoluția taxelor.

„Este foarte interesant cum au apărut taxele pe planeta Pământ. Până în anul 1850 nu există nicio taxa sau impozit pe muncă sau veniturile oamenilor. Singura taxă se plătea către rege. Dacă aveai un teren pe care îl cultivai. Real estate (imobiliare) vine de la „royal estate” adică teren regal”, îşi începe acesta postarea.

Georgescu a detaliat cum au fost introduse treptat impozitele și alte forme de taxare.

„Prima invenție a statului: impozitul pe venit. În 1850 Maria Britanie avea nevoie de bani pentru a-și finanța războaiele de cucerire. Ministrul de Finanțe a inventat o taxa pe veniturile oamenilor. A numit-o Impozit pe Venit. În mod logic, oamenii s-au revoltat. Au urmat 10 ani de revolte populare. În România, taxele salariale reprezintă 42% din venituri. A doua invenție a statului: TVA. În 1950, Franța avea un deficit bugetar foarte mare. Ministrul de Finanțe din Franța a inventat o taxa care se ia după ce venitul a fost deja impozitat. A numit-o TVA. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Iar din venitul net începi să plătești o altă taxă? Când au văzut această taxa, americanii au spus că TVA-ul este o taxa stupidă. Americanii nu au TVA. În România taxele pe consum ( TVA, accize) sunt în jur de 25%”, a mai scris el.

Citeşte şi: Ai cont şi card la Banca Transilvania? Schimbări importante pentru toţi clienţii în 2025

În continuare, economistul a adus în discuție taxele pe bunuri deținute, considerându-le o povară suplimentară.

„A treia invenție a statului: Taxele pe clădire, terenuri și mașini. Dacă îți cumperi o casă, teren, mașină, statul vine și îți ia alte taxe. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Din venitul net plătești o altă taxa, TVA, atunci când cumperi bunuri. Și statul vine și îți ia alte taxe după ce ai cumpărat bunurile?”, adaugă expertul.

Problema inechității fiscale este un alt punct de interes evidențiat de Radu Georgescu.

„Partea haioasă este că aceste reguli nu se aplică pentru toată lumea. Pe mine mă amuză foarte tare discuțiile despre „ taxa pe stâlp”. Acum 3 zile s-au crescut taxele pentru peste 2 milioane de oameni și pentru peste 700.000 de companii. Dar cel mai mult se vorbește despte „taxa pe stâlp”. Acest lucru se întâmplă deoarece această taxa impacteaza cel mai mult marile firme din energie și telecomunicații. Iar aceste firme au puterea financiară pentru a face lobby fiscal. O putere financiară infinit mai mare decât cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii”, susține el.

În concluzie, Georgescu subliniază efectele dezechilibrate ale sistemului fiscal.

„Pe scurt: „Taxa pe stâlp” este o taxă pe activele firmelor din energie și telecom ( schele petroliere, stâlpi cu antene de telecomunicații etc). Este exact aceeași taxă pe care o plătim toți oamenii și toate firmele pentru apartamente, clădiri, terenuri și mașini. Partea și mai haioasă este că aceste firme mari nu fac lobby fiscal și pentru reducerea taxelor pentru cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii. Nu sunt interesate de acest subiect. Motivul este simplu. Aceste firme nu plătesc taxele mărite pentru angajați. Și nu plătesc nici impozit pe dividende în România deoarece Codul Fiscal spune că firmele străine nu plătesc impozit pe dividende în România. Pam Pam. Acum ați înțeles cum funcționează sistemul fiscal?”, explică acesta, înainte de a adresa o întrebare legată de moralitatea sistemului.

„Este moral că statul să ia 70% din veniturile lunare ale celor care nu au puterea financiară să facă lobby fiscal?”, încheie finanţistul.

Citeşte şi: Cum a apărut tradiția cozilor la ghișeele Fiscului la început de an. Profesorul de economie Mircea Coșea: „Vârstnicii au o disciplină față de tot ceea ce înseamnă obligații față de stat”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…