Un fost comandant de război din Bosnia-Herţegovina, arestat pentru uciderea a 50 de prizonieri sârbi

Sakib Mahmuljin a fost arestat în Sarajevo, fiind bănuit că ar fi omorât aproximativ 50 de prizonieri sârbi, în 1995.  

RomaniaTV.net
08 dec. 2015, 21:56
Un fost comandant de război din Bosnia-Herţegovina, arestat pentru uciderea a 50 de prizonieri sârbi

Mahmuljin era atunci comandant în Armata Republicii Bosnia-Herţegovina (ARBiH). El este suspectat de crime în perioaa iulie-octombrie 1995, în timpul operaţiunilor militare ale armatelor pe care le conducea în zona Vozuca, la care a participat şi unitatea Al-Mujahideen. Membrii acesteia ar fi ucis din ordinul comandantului lor aproximativ 50 de prizonieri sârbi, victimele fiind răpite anterior masacrului de către o altă unitate a aceleiaşi armate care le capturase”, informează b92.net.

Sakib Mahmuljin a fost acuzat şi de tratament inuman aplicat asupra a 20 de prizonieri de război şi civili, pe care membri ai al-Mujahideen a refuzat să îi predea imediat poliţiei militare potrivit ordinelor primite”, se arată în documentelor procurorilor, citate de agenţia Beta.

Un alt cap de acuzare împotriva comandantului Mahmuljin arată că acesta nu i-ar fi împiedicat soldaţii săi să comită crime de război asupra prizonierilor şi nici nu i-a pedepsit pentru comiterea acestor atrocităţi, deşi avusese informaţii despre actele lor criminale pe care aceştia le pregăteau.

Mahmuljin a fost arestat în Sarajevo, marţi, de SIPA (Agenţia de Stat pentru investigaţii şi protecţie).