Un fost director al Gazprom, care şi-a părăsit postul din Rusia, cere pedepasa extremă pentru Vladimir Putin: „Trebuie judecat şi spânzurat”

Directorul Gazprom, Igor Volobuiev, care a fugit din țară la câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina, a cerut ca Vladimir Putin să fie spânzurat pentru acțiunile sale de lansare a unui atac militar în Ucraina.

04 mai 2022, 14:45
Un fost director al Gazprom, care şi-a părăsit postul din Rusia, cere pedepasa extremă pentru Vladimir Putin: „Trebuie judecat şi spânzurat”

Putin trebuie să fie judecat și spânzurat. Dar numai în conformitate cu legea”, a declarat fostul vicepreședinte al Gazprom, pentru The Telegraph. El a urmărit „operațiunea militară specială”, așa cum a numit-o Vladimir Putin, de pe telefonul său și a primit apeluri SOS de la oameni care spuneau că trebuie să fie salvați din calea trupele ruse, care au declanșat atacul asupra Ucrainei.

Eram lipit de telefonul mobil. Mă simțeam de parcă stăteam într-un cinematograf confortabil și mă uitam la un film de groază”, a mai spus Volobuev.

Este un sentiment atât de mizerabil când oamenii te sună și îţi spun: „Rușii ne ucid. Lucrezi la Gazprombank. Ești un tip important. Poți face ceva pentru a opri asta?”, a mai declarat oficialul rus.

Citeşte şi Carnagiu rusesc într-o uzină ucraineană. Bombardamentele au ucis cel puţin zece oameni

Înaltul oficial al Gazprom a apărut săptămâna trecută la Kiev, declarând că a fugit din Rusia pentru a lupta alături de soldații ucraineni. „Nu am putut să urmăresc de pe margine ce îi făcea Rusia patriei mele”, a spus Volobuev, născut în orașul Ohtirka, din nord-estul Ucrainei. „Rușii îmi ucideau tatăl, cunoscuții și prietenii apropiați. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. Oamenii pe care îi cunoscusem încă din copilărie mi-au spus că le era rușine de mine”, a mai afirmat el. De la prietenii săi din copilărie, el a continuat să primească videoclipuri cu obuze căzând asupra orașului său natal Ohtirka.

Volobuev a lucrat în ultimele două decenii la Gazprom și a devenit vicepreşedinte la a treia bancă ca mărime din Rusia, Gazprombank. Cu timpul, s-a simțit vinovat pe măsură ce succesiunea invaziei s-a intensificat în patria sa. „Timp de opt ani am fost în această tulburare internă: nu am lucrat doar în Rusia, ci am lucrat pentru Gazprom. Am lucrat pentru statul rus”, a mai spus el. Şi-ar fi dorit să se mute în Ucraina, dar obligațiile familiale l-au legat de viața din Rusia, iar dilema a atins apogeul pe 24 februarie. „Nu mai puteam trăi așa: a trebuit să aleg între familia mea și patria mea și mi-am ales patria”, a mai spus Volobuev.

Citeşte şi Poveştile cutremurătoare ale celor care au scăpat de la Azovstal. „Două luni n-am văzut soarele. Soldaţii lăsau mâncare doar copiilor, pentru că adulţii pot muri de foame, copiii nu”