Un fost militant islamist a avertizat poliţia franceză despre atentate de la Paris cu 4 luni înainte

Un fost militant islamist care revenise din Siria a avertizat poliţia franceză despre atacurile teroriste cu patru luni înainte de comiterea lor şi a precizat că o persoană pe nume Abdelamid Abaaoud primise aprobare din partea reţelei Stat Islamic să comită atacuri în Europa.

RomaniaTV.net
11 apr. 2016, 12:01
Un fost militant islamist a avertizat poliţia franceză despre atentate de la Paris cu 4 luni înainte

Un francez în vârstă de 31 de ani, Nicolas, a anunţat Direcţia generală de securitate internă din Franţa (DGSI) în legătură cu un anumit Abdelamid Abaaoud, care ar fi primit o aprobare din partea reţelei Stat Islamic să comită atacuri în Europa.

Nicolas s-a predat autorităţilor turce care l-au extrădat din Franţa, iar în timpul interogărilor de către poliţiştii francezi, bărbatul le-ar fi povestit autorităţilor despre viitoarele atentate teroriste din Paris şi Bruxelles, spunând că Abaaoud este organizator al atacurilor. 

El a mărurisit că Abaaoud, comandantul celulei teroriste din comuna Verviers din Franţa, unde au avut loc raiduri ale poliţiei franceze în ianuarie 2015, după atacul de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, ar fi aparţinut forţelor speciale ale SI responsabile de monitorizarea spionilor şi a atentatelor comise în străinătate (Emni).

Scopul acestor forţele speciale Emni este „de a trimite militanţi pretutindeni în lume pentru a comite atacuri violente, crime, pentru a recruta tineri sau pentru a aduce materiale chimice şi echipamente necesare fabricării de arme”, a spus Nicolas în timpul audierii. 

„Fiecare spion primeşte 50.000 de euro pentru a comite un atac în Europa”, a adăugat el.

Abaaoud a murit într-un raid al poliţiei pe 18 noiembrie, la Saint-Denis, fiind asociat şi cu atentatele teroriste din Bruxelles din 22 martie, ce au dus la 32 de morţi, potrivit Mediafax.