Un fost ministru bosniac, ARESTAT pentru obstrucţionarea justiţiei

Fostul ministru bosniac al securității, Fahrudin Radoncic, care conduce al doilea mare partid al musulmanilor din Bosnia (SBB, aflat la putere), a fost arestat pentru obstrucționarea justiției în procesul unui presupus baron al drogurilor din Kosovo.

26 ian. 2016, 08:17
Un fost ministru bosniac, ARESTAT pentru obstrucţionarea justiţiei

„Suspectul face obiectul unei anchete, fiind bănuit de obstrucționarea justiției”, a anunțat Parchetul într-un comunicat, fără a da alte detalii, informează Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, au loc percheziții în curs în mai multe locuri. Presa locală a relatat că poliția a controlat în special birourile celui mai mare grup de presă din țară, Dnevni Avaz, fondat de Radoncic, care este deputat în parlamentul central bosniac.

Într-un comunicat, publicat pe site-ul ziarului Dnevni Avaz, partidul lui Radoncic a denunțat ‘abuzul comis împotriva statului de drept de către indivizi ai mafiei judiciare’ și o ‘tentativă de eliminare a adversarilor politici’.

Același ziar a publicat fotografii ale membrilor unităților speciale ale poliției, cu cagule și arme în sediile redacției și a denunțat o ‘presiune brutală asupra libertății presei și o tentativă de intimidare’.

Într-un comentariu publicat luni, ziarul menționat afirmă că unii responsabili politici și judiciari pregătesc arestarea lui Radoncic.

La 11 ianuarie, Bakir Dautbasic, un înalt responsabil în Ministerul Securității și un apropiat al lui Radoncic, precum și soția sa, au fost arestați pentru obstrucționarea justiției în procesul lui Nasser Kelmendi.

În cursul unei audieri, ca urmare a arestării soților Dautbasic, un procuror, citat de presa locală, a afirmat că aceștia exercitaseră presiuni asupra unui martor în procesul lui Kelmendi — care a început în ianuarie 2015 la un tribunal din Pristina — ‘pentru a nu menționa numele lui Fahrudin Radoncic’.

Kelmendi, un bosniac născut în Kosovo, este acuzat că ar fi fost liderul unei rețele criminale organizate în regiune, dar și de trafic de droguri și asasinate.

El este inculpat în special pentru trafic cu mai multe sute de kilograme de heroină și producția de circa 150.000 de pastile de ecstasy, precum și pentru asasinarea în 2007 a unui membru important al lumii interlope bosniace, Ramiz Delalic.