Un fost ministru catalan s-a predat poliţiei. Este inculpat pentru rebeliune UPDATE

Clara Ponsati, fost ministru catalan al Educaţiei, s-a predat, miercuri, poliţiei din capitala scoţiană Edinburgh, în condiţiile în care autorităţile spaniole au acuzat-o de rebeliune şi deturnare a fondurilor publice, potrivit bbc.com. Ponsati a fost ulterior plasată în libertate condiţionată.

28 mart. 2018, 14:14
Un fost ministru catalan s-a predat poliţiei. Este inculpat pentru rebeliune UPDATE

UPDATE:Fosta lideră catalană, Clara Ponsati, vizată de un mandat de arestare european pentru că ar fi luat parte la declaraţia unilaterală privind Independenţa Cataloniei, a fost plasată în libertate condiţionată.   

Clara Ponsati, în vârstă de 61 de ani, este profesor de economie la Universitatea Saint Andrews, cea mai veche universitate din Scoţia.

Potrivit avocatului acesteia, Ponsati va constesta cererea de extrădarea din partea autorităţilor spaniole şi va căuta să obţină o eliberare pe cauţiune în urma unei audieri. Luarea unei decizii de către o instanţă scoţiană poate dura câteva săptămâni, potrivit Mediafax.

„Informaţiile mele sunt că este vorba despre o persecuţie politică – o încercare sistematică de a incrimina dorinţa de independenţă. Credem că, dacă va fi trimisă înapoi în Spania, va suferi un tratament inuman şi degradant şi că independenţa sistemului judiciar din Spania nu poate fi garantată”, a precizat avocatul Aamer Anwar.

Suspecţii pot fi extrădaţi de instanţele scoţiene numai dacă presupusa infracţiune este, de asemenea, pedepsită de legea scoţiană. Avocatul Clarei Ponsati va susţine că rebeliunea nu este o infracţiune specifică în Scoţia. Totodată, mandatul european de extrădare ar putea fi respins dacă fostul ministru catalan va dovedi că demersul este motivat politic, informează Mediafax.

Clara Ponsati lucrează la Universitatea Saint Andrews din ianuarie 2016, înainte de a fi numită ministru al Educaţiei în guvernul catalan condus de către Carles Puigdemont, în luna iulie a anului trecut.

La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017. Infracţiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. Liderii catalani resping toate acuzaţiile. Carles Puigdemont a catalogat Spania drept „antidemocratică şi o ruşine pentru Europa”.


loading...