Un fost procuror, condamnat pentru luare de mită, cere 150.000 lei de la Google. El acuză că i-a fost încălcat dreptul de a fi uitat

Fostul procuror Dinu Nica, condamnat defintiv în 2011 pentru luare de mită, a cerut în instanță să oblige subsidiara din România a companiei americane Google să șteargă sau să blocheze toate paginile web care conțin materiale despre faptele penale ale acestuia, ce apar în lista rezultatelor afișate la căutarea pe internet cu motorul de căutare Google, prin folosirea cuvintelor-cheie "Nica Dinu" sau "procuror Nica Dinu".

09 oct. 2020, 05:59
Un fost procuror, condamnat pentru luare de mită, cere 150.000 lei de la Google. El acuză că i-a fost încălcat dreptul de a fi uitat

Fostul magistrat a cerut instanței să oblige Google să-i achite 150.000 de lei cu titlu daune morale pentru prejudiciile de imagine produse de difuzarea în continuare a materialelor respective în spațiul virtual public, situație care-i afectează nejustificat dreptul la propria imagine și care încalcă prevederile Regulamentului general de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR) referitoare la dreptul persoanei de a fi uitat, după cum scrie profit.ro.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Ploiești în septembrie 2019 și, în luna februarie a acestui an, magistrații au respins cererea pe motiv că este neîntemeiată, cu posibilitate de apel. Fostul procuror a înaintat apel la Tribunalul Prahova, primul termen fiind programat în prima parte a lunii noiembrie. În cererea înaintată Judecătoriei Ploiești, fostul procuror Nica spune că, pentru apărarea dreptului la viață intimă, familială și privată, în privința prelucrării datelor cu caracter personal, există Regulamentul general de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR), aplicabil în România din luna mai 2018, fiind garantate, prin acesta, o serie drepturi cum ar fi dreptul de a fi uitat, potrivit căruia persoana îndreptățită poate cere ștergerea datelor, dacă acestea sunt prelucrate ilegal sau fără consimțământul titularului ori dacă acestea nu mai sunt necesare scopului în care au fost prelucrate inițial.

Citeşte şi Ruşii îi fac concurenţă lui Google pe piaţa românească. Cinci opţiuni de căutare pentru cei care cumpără telefoane cu Android

Reclamantul afirmă că în anul 2008 s-a pensionat din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, prin decret prezidențial, fiind ulterior implicat într-un proces penal în urma căruia a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, în anul 2011. El consideră că au fost compuse nelegal completurile Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-au judecat în raport de Decizia Curții Consitituționale a României din data de 03.07.2019, motiv pentru care apreciază că hotărârile sunt nule de drept, chiar și cele rămase anterior definitive și care nu mai pot fi atacate în prezent. Nica mai spune în cerere că între timp a fost reabilitat, începând cu data de 28.05.2019, dată când a obținut și certificatul de cazier judiciar prin care face dovada faptului că nu mai figurează în evidențele autorităților.

În replică, avocații Google România au susținut, în întâmpinarea adresată Judecătoriei Ploiești, că reclamantul a fost informat în scris că subsidiara din România nu are capacitatea de a gestiona niciunul dintre serviciile Google și nici nu are control asupra conținutului care este accesibil prin intermediul acestor servicii. Google România a recomandat fostului procuror să contacteze echipa responsabilă și să completeze un formular special în scopul eliminării a unor URL-uri specifice din motive legale, formular ce putea fi accesat facil printr-o adresă web.