Un fost şef al sportului mondial a murit în aşteptarea încheierii procesului în care era acuzat de corupţie. El fusese condamnat deja în Franţa, la patru ani de închisoare

Fostul şef mondial al atletismului Lamine Diack a murit joi noapte, la vârsta de 88 de ani, la Dakar, unde s-a întors în mai, după ce a fost deţinut ani de zile în Franţa pentru un caz de corupţie.

03 dec. 2021, 12:49
Un fost şef al sportului mondial a murit în aşteptarea încheierii procesului în care era acuzat de corupţie. El fusese condamnat deja în Franţa, la patru ani de închisoare

Lamine Diack a condus Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) în perioada,1999-2015. El fusese condamnat în septembrie 2020, de justiţia franceză, la patru ani de închisoare şi la o amendă de 500.000 de euro pentru corupţie, în jurul dopajului în Rusia. A făcut apel împotriva acestei condamnări şi rămânea de stabilit o dată pentru un nou proces.

Rechizitoriul său într-un alt dosar, încă nejudecat, îl împiedicase să se întoarcă în Senegal. Paşaportul îi fusese confiscat în cadrul controlului judiciar impus de judecători.

Citeşte şi CUTREMUR în sportul mondial: Rusia a fost EXCLUSĂ de TAS din toate competițiile sportive mondiale

În acest al doilea dosar, Diack fusese inculpat încă din 27 martie 2019, tot pentru corupţie, în cadrul atribuirii Jocurilor Olimpice din 2016 de la Rio şi 2020 de la Tokyo, dar şi în procesele de atribuire a CM de Atletism de la Beijing în 2015, apoi Mondialele din 2017 şi 2019, la care Qatar a fost candidat.

Judecătorul care se ocupă de investigaţii îi ridicase, înainte de întoarcerea sa în Senegal în luna mai, interdicţia de a părăsi teritoriul francez în schimbul plăţii unei cauţiuni de 500.000 de euro, scrie The Guardian.

Un celebru club de fotbal din Senegal, Jaraaf de Dakar, al cărui preşedinte Lamine Diack a fost de două ori, în anii 1970 şi 2000, a vândut o parte din terenurile sale pentru a plăti cauţiunea, după ce a fost condamnat.

Citeşte şi Lance Armstrong avea montată o baterie de motoraş în sticla de apă. Dezvăluiri incredibile despre felul în care trişa ciclistul american