Un fost șef NATO avertizează: aderarea Ucrainei ar putea provoca cel de-Al Treilea Război Mondial

Tensiunile dintre SUA, respectiv aliații NATO și Rusia pare că escaladează. Un fost oficial al Alianței crede că un Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat foarte curând, cu o condiție.

12 iul. 2023, 09:57
Un fost șef NATO avertizează: aderarea Ucrainei ar putea provoca cel de-Al Treilea Război Mondial

Cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni dacă Ucraina va adera la NATO, a declarat fostul secretar general adjunct Rose Gottemoeller, pentru SkyNews.

Potrivit fostului oficial NATO, președintele american Joe Biden „a avut dreptate” când a declarat că Uraina nu este pregătită să devină stat membru al Alianței. În opinia lui Gottemoeller, o astfel de decizie ar putea determina „un război general în Europa”.

Avertismentului unui fost șef NATO

Scenariul ar putea fi chiar mai sever:

„Ar putea însemna, de asemenea, apariția celui de-Al Treilea Război Mondial și asta nu este în interesul nimănui, nici în Europa, nici în Ucraina, nici pe frontul global”, a comentat fostul oficial american.

Totuși, când Ucraina va îndeplini toate criteriile necesare de aderare, SUA și aliații vor dat „undă verde”.

„Este evident că NATO este gata să accepte Ucraina ca membru imediat ce va fi posibil”, a precizat Gottemoeller.

Rose Gottemoeller a îndeplinit funcția de secretar general adjunct al NATO în perioada octombrie 2016 – iulie 2019, chiar înainte ca Mircea Geoană să preia mandatul.

De ce nu va fi acceptată Ucraina în NATO, prea curând, potrivit lui Jens Stoltenberg

Ieri – marți, 11 iulie, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că regimul Volodimir Zelenski mai are de așteptat până la aderare.

„Aliaţii sunt de acord că atunci când are loc un război nu este momentul potrivit pentru a face din Ucraina un membru cu drepturi depline al Alianţei”, a dezvăluit Jens Stoltenberg, care a mai adus în discuție „modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate, de consolidarea guvernării, inclusiv de combaterea corupţiei”.