Un fost skinhead a devenit vicepreşedinte al parlamentului din Ungaria

Deputatul Tamas Sneider, membru al partidului de extrema-dreaptă Jobbik, a fost ales marţi vicepreşedinte al parlamentului din Ungaria, după ce în anii '90 a făcut parte din mediile skinhead din această ţară, relatează AFP.

06 mai 2014, 19:01
Un fost skinhead a devenit vicepreşedinte al parlamentului din Ungaria

Tamas Sneider a obţinut sprijinul membrilor grupului său parlamentar (23 de membri) şi al unei mari părţi din conservatorii Fidesz (133), partidul premierului Viktor Orban, cu excepţia a patru deputaţi care nu au participat la vot, scrie Agerpres.

Deputaţii opoziţiei de stânga (39) au votat împotrivă, în timp ce ecologiştii (5) s-au abţinut. Alianţa de opoziţie E-PM a declarat, înaintea votului, că Tamas Sneider nu ar trebui să ajungă vicepreşedinte al parlamentului, din cauza faptului că este un fost skinhead, „cunoscut sub numele de Roy de către amicii săi neonazişti din acea perioadă” şi care şi-a dobândit faima prin agresiuni împotriva romilor, notează MTI.

Deputatul de extrema-dreaptă a aparţinut în anii ’90 unei mişcări skinhead, potrivit media locale, afirmaţie pe care el nu a dezminţit-o. „Deoarece cunoaştem toţi trecutul meu, prefer să evoc (planurile mele pentru) viitor”, a anunţat el la încheierea votului.

Tamas devine unul din cei şase vicepreşedinţi ai parlamentului ungar, care i-a prelungit mandatul lui Laszlo Koever, preşedinte din 2010.

Fidesz este acuzat de către detractorii săi că are relaţii cu Jobbik, care este în mod deschis rasist şi împotriva romilor.

Parlamentul ungar a ţinut marţi prima sa reuniune după alegerile legislative din 6 aprilie, care l-au reconfirmat pe Viktor Orban la conducerea Ungariei.

Citeşte şi Lovitură de teatru: Laszlo Tokes candidează la europarlamentare din partea unui partid din Ungaria