Un fotograf a surprins un pui de zebră cu pete în loc de dungi

Se spune că o zebră nu-și schimbă niciodată dungile, dar ce te faci dacă zebra nu are dungi deloc? Înseamnă că a suferit o mutație genetică, iar acest lucru îi poate pune viața în pericol.

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 06:52

Deși zebrele se recunosc mai ales după dungile albe și negre pe care le au, este posibil ca modelul cunoscut să sufere modificări. Cel mai nou exemplu este al unui pui de zebră cu pete în loc de dungi, identificat în Rezervația Națională Masai Mara din Kenia, informează mymodernmet.com. Puiul care diferă considerabil de celelalte zebre a primit numele de Tira, după ghidul Antony Tira care l-a văzut primul. Fotografiile au fost făcute de fotograful Frank Liu, aflat în rezervație pentru a face fotografii rinocerilor. Liu însuși a fost uluit când a văzut prima dată puiul de zebră neobișnuit, fiind convins că este vorba, de fapt, de un animal din altă specie.

Puiul descoperit în Kenia nu este însă singura zebră cu pete cunoscută. A mai existat una, descoperită în 1977. Desigur, cercetătorii și-au pus întrebarea ce stă la baza acestei apariții neașteptate. Se pare că este vorba despre o mutație genetică numită pseudomelanosis, care provoacă anomalii la nivelul modelului dungilor.

În mod normal, zebrele au celule numite melanocite. Acestea produc melanina care dă culoarea părului și pielii. În cazul zebrelor, culoarea aceasta este neagră, prin urmare dacă le-am îndepărta blana, aceasta este culoarea pe care am vedea-o. Dungile albe sunt un mister, dar se presupune că ele ajută animalele să se ferească de prădători.

În cazul puiului de zebră din Kenia, un genetician de la Hudson Alpha Institute for Biotechnology, a declarat că din păcate zebrele cu acest tip de anormalitate nu supraviețuiesc mult. Pe lângă faptul că aceste dungi le ajută pe zebre să se camufleze mai bine, ele le ajută să se protejeze de insecte și să-și regleze temperatura corpului. O zebră fără dungi nu va reuși să facă față prea ușor condițiilor din sălbăticie.

 

Photographer Spots Rare Baby Zebra with Spots Instead of Stripes