Un funcţionar a furat 91.000 de euro din vistieria unei primării şi a jucat banii la păcănele

Un funcţionar este acuzat de delapidare, după ce în mai puţin de doi ani ar fi sustras din gestiunea Primăriei Bârnova, Iaşi, suma de 400.000 de lei. El a declarat la Parchet că este un împătimit al jocurilor de noroc.

14 apr. 2016, 13:55
Un funcţionar a furat 91.000 de euro din vistieria unei primării şi a jucat banii la păcănele

Un fost angajat al Primăriei din Bârnova a fost trimis în judecată de procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi fiind acuzat de delapidare, potrivit ziaruldeiasi.ro. Bogdănel-Dorel Rotaru ar fi sustras o sumă importantă din gestiunea instituţiei publice, jucând banii la jocurile de noroc, potrivit propriilor susţineri.

Rotaru s-a angajat la Primăria Bârnova în 2007, iniţial ca agent fiscal, având obligaţia, printre altele, de a emite chitanţe pentru taxele sau impozitele încasate. Începând cu 2012, Rotaru a primit şi atribuiţii de casier, se arată în rechizitoriul DNA. În acelaşi an, inspectorul contabil al primăriei i-a cerut lui Rotaru să îi predea mai multe chitanţiere, însă acesta a refuzat. Din acest motiv, conducerea Primăriei Bârnova i-a aplicat funcţionarului un avertisment scris şi i-a solicitat de urgenţă să predea documentele solicitate.

Deoarece inculpatul Rotaru Dorel Bogdanel nu s-a conformat solicitării de a preda documentele, în baza sesizării martorei H.I., la nivelul Primăriei Bârnova s-a efectuat o anchetă internă, având scopul de a verifica activitatea inculpatului„, au precizat procurorii ieşeni.

În urma anchetei interne, s-a constatat lipsa a trei chitanţiere pentru încasarea creanţelor bugetare, dar şi lipsa mai multor sume de bani, printre care şi cea aferentă contractului de sponsorizare a echipei de fotbal. Un expert contabil a calculat, ulterior, prejudiciul produs de Bogdănel Rotaru la suma de 400.812 lei. În timpul anchetei, procurorii au calculat prin intermediul unei expertize contabile toate încasările efectuate de Rotaru în anii 2011 şi 2012, în acest fel fiind confirmat prejudiciul iniţial.

Inculpatul Rotaru Dorel Bogdănel a recunoscut comiterea faptei, precizând că fiind un împătimit al jocurilor de noroc şi-a însuşit din gestiune, în mod repetat, diferite sume de bani, nemenţionând în borderouri unele chitanţiere prin care încasa banii şi depunând la Trezoreria Iaşi doar o parte din bani. În ceea ce priveşte cuantumul prejudiciului, inculpatul îl estimează la aproximativ 200.000 de lei, arătând că regretă fapta comisă şi obligându-se să depună toate eforturile pentru a achita suma de bani pe care şi-a însuşit-o din gestiune„, au precizat procurorii.

Primarul din Bârnova, Gheorghe Cazacu, ne-a precizat ieri că a identificat faptele comise de funcţionar în 2012, la scurt timp după ce a preluat mandatul. „Dosarul a fost întocmit încă de atunci. Nu puteam să mai am încredere în el după ce am aflat ce făcuse. Până acum nu a plătit nimic din prejudiciu“, ne-a spus primarul. Potrivit site-ului echipei de fotbal Partizanii Bârnova, Rotaru ar fi în prezent antrenor al acestei echipe.