Un general român vorbeşte de riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina. Cum ne-ar afecta o decizie radicală a lui Putin

Generalul Cristian Barbu, 63 de ani, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a vorbit într-un interviu pentru spotmedia.ro despre războiul din Ucraina, explicându-şi şi argumentându-şi viziunea cu privire la continuarea acestuia.

20 iun. 2022, 17:44
Un general român vorbeşte de riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina. Cum ne-ar afecta o decizie radicală a lui Putin

Generalul Cristian Barbu spune că posibilitatea ca Rusia să recurgă la arsenalul său nuclear ar putea fi adusă în prim-plan în cazul în care trupele sale ar pierde teren pe front, lucru care s-ar putea întâmpla dacă Occidentul va trimite armament greu Ucrainei. “Cred că au înțeles și liderii europeni că orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare”, a spus generalul, pentru spotmedia.ro.

Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%”, a mai spus acesta.

Citeşte şi Vladimir Putin anunţă când va folosi armele nucleare: „Toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi”

“Trebuie spus că dacă numărul de focoase nucleare de pe glob a rămas cam același, undeva în jur de 13.000, tactice și strategice, există, totuși, și vedem asta în fiecare zi, o încordare a mușchilor în ce privește dezvoltarea de sisteme purtătoare ale acestor containere nucleare. Că sunt rachete, că sunt obuze, că sunt diverse alte soluții, se încearcă de la lansări supersonice cu bătaie medie, la bătaie mare. Observăm că toată lumea dezvoltă acest domeniu al lansării”, opinează generalul.

Norocul nostru, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina, norocul nostru este că, totuși, SUA și Marea Britanie au anunțat că, în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare pe teritoriul Ucrainei, vor interveni în mod serios. Această decizie a echilibrat situația”, mai spune el.

Citeşte şi Pericolul de război nuclear este tot mai mare. China îşi extinde arsenalul, iar India şi Israel şi-l modernizează