Un hoţ care a furat un telefon cere reducerea pedepsei pentru că a purtat mască sanitară. Legea în vigoare spune că cine fură mascat riscă până la 5 ani de închisoare

Curtea Supremă este aşteaptată să se pronunţe pe o sesizare făcută în cazul unui bărbat care a furat un telefon dintr-un magazin şi a purtat mască sanitară. Juriştii au cerut clarificări cu privire la încadrarea faptei: furt calificat, pentru care pedeapsa este de la 1 la 5 ani, sau furt simplu, pentru care pedeapsa înseamnă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

18 nov. 2021, 12:37
Un hoţ care a furat un telefon cere reducerea pedepsei pentru că a purtat mască sanitară. Legea în vigoare spune că cine fură mascat riscă până la 5 ani de închisoare

Un bărbat acuzat de furt calificat după ce a sustras un telefon dintr-un magazin, în care a intrat, așa cum îi cere acum legea, cu mască sanitară, vrea să beneficieze acum de reîncadrarea faptei, respectiv o reducere de pedeapsă.

Bărbatul a fost condamnat în primă instanţă pentru furt calificat, fiind acuzat că anul trecut a furat un telefon dintr-un magazin din Capitală, când masca de protecție era obligatorie în spațiile închise.

„Nu se poate nega că inculpatul a profitat de dispozitia legală tocmai pentru a comite presupusa infracțiune și pentru a nu fi ușor de recunoscut”, se arată în sentinţa magistraţilor de la Judecătoria Sector 3.

Bărbatul a contestat decizia, iar apelul se judecă la Curtea de Apel București.

Citeşte şi: Dosarul Colectiv se reia înainte de Crăciun. S-a respins recuzarea judecătorilor

Conform Codului penal, pentru că a comis tâlhăria cu faţa acoperită bărbatul riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Dacă ar fi comis fapta cu fața descoperită, hoţul ar primi amendă sau cel mult trei ani de închisoare.

Bărbatul susţine că a respectat legislaţia în vigoare pentru a evita răspândirea bolii COVID-19, a purtat masca de protecţie la intrarea în magazin şi a cerut reîncadrarea faptelor, potrivit Digi 24.

„Înalta Curte a fost sesizată pentru dezlegarea unei situații de drept. Pentru a clarifica dacă o persoană care a săvârșit un furt va fi condamnat pentru furt calificat, o pedeapsă de la 1 la 5 ani, sau furt simplu care înseamnă amendă sau de la 6 luni la 3 ani în situația în care, în mod obligatoriu, a purtat masca pe perioada pandemiei”, a explicat avocatul Cristian Ene.

Procesul a fost amânat până când Curtea Supremă va tranșa situația.

Citeşte şi: DIICOT preia dosarul ce o vizează şi pe Diana Şoşoacă, după ce aceasta a blocat activitatea unui centru de vaccinare