Un iceberg gigantic, de mărimea New York-ului, se formează în Antarctica FOTO

O crăpătură imensă în gheţarul Pine Island, lungă de 30km, care încă mai creşte, va duce în curând la formarea unui nou iceberg gigantic în Antarctica.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 09:25
Un iceberg gigantic, de mărimea New York-ului, se formează în Antarctica FOTO

Cercetătorii de la NASA monitorizează activitatea în regiune şi, deşi descriu procesul drept ceva normal, locul unde are loc fenomenul cere o supraveghere atentă a structurii masive de gheaţă.

Potrivit ABC News, când noul iceberg se va forma, ar putea fi de mărimea oraşului New York.

Pine Island este o „limbă” de gheaţă imensă, de 40km lungime, care se întinde de la Munţii Hudson până la marea Amundsen.

Crăpătura din gheţar a fost observată pentru prima oară de NASA în 2011, însă până în luna octombrie, nimeni nu a văzut dovezile care arată că se va forma un iceberg.

Pine Island a atras atenţia cercetătorilor întrucât este mare şi instabil  – experţii îl denumesc drept cea mai mare sursă de nesiguranţă în ceea ce priveşte creşterea nivelului mărilor. Dar procesul de formare a unui iceberg este unul normal, spune NASA. Crăpătura are o lăţime de 79 de metri, în general, însă pe alocuri ajunge la 243m lăţime şi are o adâncime de 60m.

Când icebergul se va rupe, va acoperi circa 563km pătraţi.

Crăpătura gigantică din gheţarul Pine Island, fotografiată în noiembrie 2012, arată că în curând se va forma un nou iceberg