Un imam a fost arestat în Bulgaria, fiind bănuit de terorism

O moschee şi numeroase alte locaţii au fost percheziţionate marţi dimineaţa în sudul Bulgariei în cadrul unei anchete pentru 'terorism' care a vizat un lider musulman local, au informat surse din Parchetul general bulgar, informează AFP, citată de Agerpres.

25 nov. 2014, 14:50
Un imam a fost arestat în Bulgaria, fiind bănuit de terorism

Cel puţin cinci persoane au fost arestate, între care şi un imam deja condamnat pentru răspândirea unor forme radicale de islam, potrivit informaţiilor oferite de radioul public BNR.

Operaţiunea, realizată de Agenţia de stat pentru securitate naţională şi Ministerul de Interne, a avut loc marţi dimineaţă în oraşele Plovdiv, Smolian, Asenovgrad, Haskovo şi Pazardjik, în acesta din urmă aflându-se moscheea, a afirmat parchetul într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Percheziţiile au avut loc ca parte a unei anchete pentru ‘terorism’ şi ‘incitare la război’ care a vizat un lider musulman local, a precizat parchetul general, fără a oferi alte detalii.

Imaginile difuzate de televiziuni au arătat agenţi ai forţelor speciale arestându-l pe imamul din Pazardjik, Ahmed Musa Ahmed, prezentat ca principalul suspect.

Bărbatul este vizat de două condamnări între unu şi trei ani de închisoare pentru răspândire de idei islamiste radicale. El a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea rezultatului unui recurs.

Potrivit presei bulgare, el este bănuit că ar fi fost recent implicat în răspândirea pe reţele de socializare a unor mesaje care încurajau persoane să se alăture grupării Statul Islamic în Siria.

În Bulgaria musulmanii reprezintă 13% din populaţia ţării, cea mai mare parte dintre ei fiind de origine turcă şi romă. Majoritatea persoanelor arestate aparţin comunităţii rome, precizează presa bulgară.