Un important medic italian ne avertizează: „Vom trăi cu această pandemie cel puţin tot anul 2021”

Giuseppe Ippolito, directorul științific al Institutului Spallanzani, din Roma, a declarat că va trebui să ne obișnuim cu prezența corovirusului printre noi și anul viitor.

06 nov. 2020, 07:40
Un important medic italian ne avertizează: „Vom trăi cu această pandemie cel puţin tot anul 2021”

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puţin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine şi este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito, citat de Corriere della Sera. „Dacă tendinţa infecţiilor nu poate fi stabilizată, orice efort va fi inutil”, a mai spus el, preluat de HotNews.ro.

Întrebat dacă efectele ar putea fi decisive, Giuseppe Ippolito a răspuns că „orice prevedere poate fi decisivă sau inutilă, depinde de modul în care este aplicată. Se pot adopta cele mai severe restricţii, însă dacă fiecare dintre noi nu este total implicat în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult„. În plus, a spus medicul italian, virusul este în avantaj, în sensul că în primele zile de infecţie acţionează într-un „mod absolut incontrolabil”, deoarece infectaţii sunt contagioşi 2-3 zile înainte de apariţia simptomelor. Adesea, persoanele infectate rămâne asimptomatice, dar capabile să infecteze alte persoane.

Citeşte şi Record de infectări cu Covid în SUA, în aşteptarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Peste 120.000 de cazuri în 24 de ore

Testarea şi izolarea sunt singurele contramăsuri, dar dacă numărul de cazuri creşte peste un anumit nivel, sistemul clachează şi apoi sunt necesare acţiuni agresive „de atenuare şi izolare.

Întrebat, de asemenea, când vom scăpa de Covid, Ippolito a răspuns: „Anthony Fauci, virologul american, a spus deja că va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puţin pentru întregul an 2021, încercând să o ţinem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri şi tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale ar putea fi disponibile de la sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor. Atunci va fi nevoie să le distribuim şi să le facem accesibile pentru întreaga populaţie a lumii. O sarcină organizaţională şi logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni„, a mai spus medicul italian.