Un important satelit european, care va studia Pământul, va fi lansat joi noapte

Pregătirile pentru lansarea satelitului Sentinel-1A, primul dintre sateliţii "constelaţiei" Copernicus, cu rolul de a studia clima, atmosfera, suprafaţa terestră, mările şi oceanele, au intrat pe ultima sută de metri, conform unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

03 apr. 2014, 15:09
Un important satelit european, care va studia Pământul, va fi lansat joi noapte

Lansarea este programată pentru ora 21:02 GMT, iar satelitul a fost ridicat pe racheta Soiuz care-l va duce în spaţiu de la baza spaţială franceză Kourou din Guyana Franceză, scrie Agerpres.

Lansarea de joi marchează şi începutul unei noi ere în domeniul observaţiilor planetei noastre. În timp ce sateliţii meteorologici oferă informaţii de rutină despre starea vremii, misiunea satelitului Sentinel-1A va aduna date care ţin de mediu în cadrul programului Copernicus.

Primul dintre aceşti sateliţi poartă în spaţiu un sistem radar avansat menit să scaneze suprafaţa terestră indiferent de condiţiile meteorologice şi indiferent dacă este zi sau noapte. Acest satelit va fi folosit pentru a urmări diferite aspecte care ţin de mediu, de la semnalarea deversărilor de petrol în apa oceanelor, până la cartografierea întinderilor de gheaţă polare şi monitorizarea schimbărilor antropice aduse mediului.

Un alt rol important al sateliţilor din cadrul sistemului Copernicus va fi să ofere informaţii în timp real în cazul unor dezastre naturale sau pentru a contribui la eforturi de ordin umanitar, după producerea unor astfel de dezastre.

Pentru o acoperire optimă, această misiune este concepută sub forma unei ‘constelaţii’ compusă din doi sateliţi identici. Sentinel-1B i se va alătura pe orbită lui Sentinel-1A în cursul anului viitor.

Sentinel-1A a fost adus în baza de lansare în urmă cu peste o lună, iar în perioada care a trecut până la lansare a fost supus unei serii de teste minuţioase