Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Misiunea InSight pe planeta Marte, desfăşurată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), se confruntă cu un obstacol - sonda de temperatură pare să fi rămas blocată în subsolul Planetei Roşii, la mică distanţă de suprafaţă.
Filip Stan
06 mart. 2019, 08:48
Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Instrumentul, conceput pentru a fora la o adâncime de 4,9 metri în solul marţian, a întâlnit în calea sa, în cursul weekendului, un anumit tip de rezistenţă şi nu a mai putut avansa. ”Prin urmare, echipa a luat decizia de a suspenda timp de două săptămâni forajul prin percuţie pentru a permite analizarea îndeaproape a situaţiei şi găsirea unor strategii pentru depăşirea obstacolului”, a scris marţi în jurnalul misiunii Tilman Spohn, investigator principal pentru sonda de căldură.

Instrumentul pentru măsurarea temperaturii ”Heat Flow and Physical Properties Package”, sau HP3, a fost amplasat cu succes de braţul robotic al modulului InSight la 12 februarie. Misiunea sa este de a înregistra căldura emanată din interiorul planetei Marte, ceea ce ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii cu privire la compoziţia planetei şi la trecutul ei.

Inginerii de la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA din La Canada Flintridge, California, au încercat săptămâna trecută să pornească instrumentul – supranumit ”cârtiţa” – însă comanda nu a ajuns la sonda spaţială Mars Odyssey de pe orbita Marte care trebuia să retransmită semnalul către InSight, un fel de apel telefonic interplanetar.

După o întârziere de două zile, activitatea de foraj a început joia trecută. ”Cârtiţa” a ieşit din carapacea sa şi a pătruns în solul marţian, avansând rapid pentru primele cinci minute. Apoi, ceva s-a schimbat. ”Cârtiţa” a continuat să foreze prin percuţie timp de alte patru ore, însă nu a reuşit să avanseze în profunzime. În plus, în prezent are o poziţie înclinată la circa 15 grade.

Citeşte şi Prima misiune israeliană spre Lună a trimis un selfie cu Pământul. Terra, văzută de la aproape 40.000 km FOTO

Cercetătorii misiunii estimează că instrumentul a ajuns la o adâncime de circa 30 de centimetri. ”Suntem puţin îngrijoraţi”, a scris Spohn în jurnalul misiunii adăugând însă că ”tindem să fim optimişti”.

Cea mai probabilă explicaţie pentru această întârziere constă în faptul că sonda a întâlnit un bolovan îngropat sau un strat de pietriş. Oamenii de ştiinţă au ales locul de asolizare al InSight deoarece acesta părea a avea o consistenţă puţin dură şi nisipoasă, însă erau conştienţi că s-ar putea întâmpla ceva similar. ”Nu putem vedea ce se află în subteran”, a declarat în noiembrie Sue Smrekar de la JPL. ”Putem oricând să lovim un bolovan”, a adăugat specialista.

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a ajuns la destinaţie la 26 noiembrie 2018 după o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare a planetelor telurice.

Modulul InSight va evalua „semnele vitale” ale lui Marte şi va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra – informaţii ce se vor dovedi utile şi pentru viitorii colonişti ai Planetei Roşii.

În luna decembrie, sonda InSight a plasat cu succes pe scoarţa Planetei Roşii un seismometru hipersensibil – SEIS (Seismis Experiment for Interior Structure) – conceput de agenţia spaţială franceză (CNES), un instrument cheie pentru buna desfăşurare a etapelor următoare programate în cadrul acestei misiuni ştiinţifice.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puţin mai la nord faţă de ecuatorul planetei.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan