Un istoric face praf discursul Patriarhului Daniel: Pe 19 decembrie 1989 BOR îl felicita pe Ceauşescu

După ce Patriarhul Daniel a ţinut un discurs în care zicea că regimul comunist a căzut în urma faptului că "l-au batjocorit pe Dumnezeu", un istori vine şi îl contrazice. Mădălin Hodor a scos la iveală un document care arată că, de fapt, Patriarhia Română îl felicita pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, în 19 decembrie 1989.

28 oct. 2020, 09:56
Un istoric face praf discursul Patriarhului Daniel: Pe 19 decembrie 1989 BOR îl felicita pe Ceauşescu

„Astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a lansat la adresa autoritatilor o, cum să îi spun, amenințare cu revoluția cred.

Leagă dansul, in spirit bisericesc desigur, niste evenimente din care rezulta ca regimul comunist a căzut și datorită divinității, jignite de interdicția impusă in toamna lui 1989 de a venera moastele Sfântului Dimitrie.

Paralela este in mod evident menită ca un mesaj pentru Guvern, cunoscute fiind disputele din ultima vreme pe tema pelerinajelor.

Nu am nicio problemă cu modul în care Patriarhul BOR isi gestionează institutia și nici cu modul în care interpretează evenimentele istorice. Dacă el spune că regimul comunist a căzut din pricina moaștelor Sfântului Dimitrie e opinia dansului.

Am însă o nedumerire. Dacă așa stau lucrurile și BOR a fost de partea revoluționarilor din 1989 (asa se intelege) cum explică domnia sa mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara?

Dacă revoluția a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR il felicita pe cel care incerca sa o înăbușe ?

E doar o intrebare pentru ca in opinia mea ceva nu se leaga in logica discursului de astăzi.”, scrie istoricul Mădălin Hodor.

Reamintim că Patriarhul Daniel a transmis un mesaj în care arată că regimul comunist a căzut, după ce în anul 1989 au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

„În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale și astfel patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora.

Prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Fraților, nu vă lăsați păcăliți, Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar dreptatea sa se arată atunci când el dorește îndreptarea oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel.

Citeşte şi Blestemul coronavirusului. Patriarhul care dădea vina pe homosexuali pentru răspândirea Covid-19 este el însuşi infectat