Un jandarm şi un militar au refăcut alergând traseul Rgimentului 11 Dorobanţi

Un jandarm şi un militar din Galaţi, care au străbătut sute de kilometri în alergare refăcând istoricul traseu al Regimentului 11 Dorobanţi "Siret" Galaţi din campania din Primul Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei, au ajuns sâmbătă la Alba Iulia, la Sala Unirii, după două săptămâni.

RomaniaTV.net
01 dec. 2018, 10:05
Un jandarm şi un militar au refăcut alergând traseul Rgimentului 11 Dorobanţi

„Această ‘nebunie’ pe care am făcut-o noi face parte din cadrul unui proiect iniţiat de Jandarmeria Galaţi, susţinut şi finanţat de Ministerul Culturii, care ne-a oferit această posibilitate de a ne depăşi limitele fizice şi de a aduce, totodată, un omagiu eroilor Regimentului 11 ‘Dorobanţi'”, a afirmat, odată ajuns la destinaţia finală, plutonier major Cristian Onofrei, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos” Galaţi, potrivit Agerpres.

Jandarmul a recunoscut că nu a fost uşor, fiind „un drum foarte anevoios”, întrucât au parcurs peste 500 de kilometri numai pe asfalt, pe o temperatură scăzută, cu ger pe alocuri. „Durerile de picioare ne-au măcinat, însă am reuşit să trecem peste toate aceste obstacole şi să ajungem cu bine aici”, a subliniat Onofrei.

La rândul său, fruntaşul Alexandru Vlasie, de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei”, a afirmat că au parcurs acest traseu în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

„Suntem onoraţi să fim astăzi aici, alături de români, la Alba Iulia, unde s-a înfăptuit Marea Unire. Practic, am refăcut traseul Regimentului 11 ‘Dorobanţi’ Galaţi care, acum 100 de ani, a pătruns În Transilvania distrugând graniţa austro-ungară de la Crasna şi ajungând pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia”, a declarat militarul gălăţean, potrivit Agerpres.

Cei doi au fost întâmpinaţi de directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, şeful IJJ Alba, colonel Marius Giurea şi reprezentanţi ai Garnizoanei Alba Iulia, cărora le-au înmânat mesajele structurilor pe care le reprezintă. 

Plutonierul major Cristian Onofrei de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos” Galaţi şi fruntaşul Alexandru Vlasie de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” au plecat spre Alba Iulia în urmă cu două săptămâni, în Maratonul Unirii. Aceştia au alergat aproximativ 550 de kilometri, refăcând istoricul traseu al Regimentului 11 Dorobanţi „Siret” Galaţi din Campania anului 1916 pentru eliberarea Transilvaniei, trecând prin garnizoanele militare Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Valea Buzăului, Braşov, Făgăraş, Sibiu, Sebeş şi Alba Iulia, potrivit Agerpres.

Înainte de a lua startul, cei doi au fost binecuvântaţi de preotul garnizoanei Galaţi, Paul Zaharia, după care au primit drapelul României de la doi veterani de război – colonel în retragere Alexandru Popescu, 93 ani, şi colonel în rezervă Ghiţă Crăciun, 94 ani.

„Să vă întoarceţi sănătoşi şi să purtaţi cu mândrie drapelul ţării noastre, sunteţi un exemplu pentru toţi românii, chiar şi pentru noi, la etatea asta”, le-a transmis Ghiţă Crăciun, singurul veteran jandarm din judeţul Galaţi.

Cristian Onofrei a fost jandarmul anului 2016 şi este organizator a numeroase acţiuni caritabile în beneficiul copiilor bolnavi, iar Alexandru Vlasie – „Kahn” este fost portar la echipa de fotbal Oţelul Galaţi.