Un judecător american a oprit expulzarea a peste 1.400 de irakieni

Un judecător federal american din statul Michigan a oprit luni expulzarea din SUA a peste 1.400 irakieni, aceasta fiind cea mai recentă victorie juridică pentru cetățenii irakieni expuși riscului de a fi deportați.

25 iul. 2017, 07:37
Un judecător american a oprit expulzarea a peste 1.400 de irakieni

Judecătorul Mark Goldsmith a acordat o interdicție preliminară privind deportarea, interdicție solicitată de avocații Uniunii americane pentru libertăți civile (ACLU), care susțin că imigranții respectivi s-ar putea confrunta cu persecuții dacă ar fi retrimiși în Irak întrucât acolo sunt considerați minoritate etnică sau religioasă.

Goldsmith a declarat că mulți dintre cetățenii irakieni respectivi sunt în ‘căutare asiduă de asistență juridică’ după ce ordinele de expulzare a lor au fost reluate în mod neașteptat de guvernul american după câțiva ani, potrivit Agerpres.

În motivarea de 34 de pagini a deciziei, judecătorul din Michigan a explicat că răgazul suplimentar acordat irakienilor garantează ‘că cei care ar putea risca să facă obiectul unor suferințe fizice grave sau al posibilului deces nu sunt izgoniți din această țară înainte de a se putea exprima în instanță’.

Decizia înseamnă, în mod efectiv, că niciun cetățean irakian nu poate fi expulzat din Statele Unite pentru câteva luni. Deocamdată nu se știe dacă decizia judecătorului Mark Goldsmith va fi contestată în apel de guvernul Statelor Unite, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cinci irakieni au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din Constanţa după ce au intrat ilegal în România

În prezent există 1.444 de cetățeni irakieni pe numele cărora au fost emise ordine de expulzare din SUA, dintre care 199 au fost arestați în luna iunie în cadrul inventarierii la nivel național a situației imigranților aflați pe teritoriul american.

La 15 iunie, ACLU a cerut în instanță oprirea expulzărilor cetățenilor irakieni, susținând că aceștia ar putea fi persecutați, torturați sau chiar uciși în Irak întrucât sunt catolici, musulmani suniți sau kurzi, categorii recunoscute ca fiind ținta relelor tratamente în Irak.

Mulți dintre cei arestați de autoritățile americane din domeniul imigrației fuseseră condamnați pentru infracțiuni grave, precum omucidere și trafic de droguri, conform autorităților guvernamentale de la Washington.