Un judecător din Bacău cere ca bisericile să primească credincioşi de Paşte: Dumnezeu a fost „izolat la domiciliu”

Un judecător din Bacău vrea ca bisericile să primească credincioșii de Paște, iar în acest sens solicită Curții de Apel Iași să dispună anularea parţială a Ordonanţei Militare care se referă la Slujbele Religioase. 

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 10:11
Un judecător din Bacău cere ca bisericile să primească credincioşi de Paşte: Dumnezeu a fost „izolat la domiciliu”

Un judecător din Bacău, care le-a cerut colegilor de la Curtea de Apel Iaşi să dispună anularea parţială a Ordonanţei Militare. Mai exact, magistratul vrea ca bisericile să fie deschise pentru credincioşi. 

„Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioşi), dar acceptarea altor categorii (preoţi) creează premisele unei discriminări. În conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau de sărbători nu se poate săvârşi fără prezenţa poporului credincios, preotului fiindu-i interzis să săvârşească liturghie fără popor, pe motiv că liturghia este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârşeşte serviciul religios pentru popor, nu n nume şi interes personal”, a precizat judecătorul Ioan Petrescu în cererea adresată instanţei ieşene, citat de BZI.ro.

Magistratul a adăugat că nu este normal ca poporul să fie obligat să stea în casă.

„Obligarea poporului credincios să rămână acasă, în timp ce preotul săvârşeşte liturghia, goleşte de sens actul liturgic în sine şi reprezintă o ingerinţă nepermisă a statului în în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Ideea că Biserica, „Casa lui Dumnezeu”, ar putea fi un loc de contaminare cu Covid-19 induce ideea că, pentru a te vindeca de această pandemie, nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuşi „izolat la domiciliu” de ordonanţele militare emise de Ministerul Afacerilor Interne”, a subliniat Ioan Petrescu.