Un laptop virusat a fost vândut cu 1,2 milioane euro. Este considerat cel mai periculos calculator din lume

Artistul Guo O Dong a infectat voluntar un laptop cu șase viruşi de calculator, cei mai devastatori din ultimele două decenii.

29 mai 2019, 07:06
Un laptop virusat a fost vândut cu 1,2 milioane euro. Este considerat cel mai periculos calculator din lume

Calculatorul, prezentat ca fiind „cel mai periculos din lume” a fost licitat la New York pentru suma de 1,345 milioane dolari (aproximativ 1,2 milioane euro).

Poreclit „Persistența haosului” de către artistul Guo O Dong, acest mini-laptop, un Samsung NC10 vechi de zece ani este de fapt o bomba în timp real. Artistul l-a infectat deliberat cu cu șase dintre cei mai devastatoare viruși de calculator din ultimele două decenii: ILOVEYOU, MyDoom. A, Sobig, DarkTequila, BlackEnergy sau WannaCry. Acesta din urmă a apărut în 2017, când a infectat sute de mii de computere,  în mai mult de 150 de țări. În total, toți acești viruși ar fi provocat daune de 85 de miliarde de euro economiei globale.

Pentru a instala aceşti viruși în computer, artistul a colaborat cu firma Deeps Instinct, care i-a oferit virușii și expertiză tehnică. „Avem această fantezie să credem că ceea ce se întâmplă în calculatoare nu ne poate afecta, dar este absurd. Virușii care afectează rețelele electrice sau infrastructura publică pot provoca daune directe„, a declarat Guo O Dong.

Noul proprietar poate utiliza acest computer, însă cu o mare restricție. El a promis că nu va conecta aparatul la o rețea wi-fi și nici nu va introduce în el un sticker USB.