Un lider al Statului Islamic a fost ucis de poliţie, la Cairo

Poliția din Cairo l-a ucis pe unul dintre liderii ramurii egiptene a organizației jihadiste Statul Islamic (SI), cea care și-a asumat responsabilitatea pentru prăbușirea avionului rus, în urmă cu nouă zile, în nordul peninsulei Sinai, a anunțat luni Ministerul de Interne egiptean.

09 nov. 2015, 14:25
Un lider al Statului Islamic a fost ucis de poliţie, la Cairo

Ashraf Ali Ali Hassanein al-Gharabli, prezentat drept ‘unul dintre cei mai periculoși teroriști’ din cadrul ramurii locale a SI, a fost ucis într-un schimb de focuri declanșat în timp ce poliția încerca să-l aresteze la Cairo, a precizat ministerul într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Hassanein era unul dintre liderii cei mai căutați ai ramurii egiptene a SI, fost Ansar Beit al-Maqdess, care s-a redenumit, în noiembrie 2014, Provincia din Sinai a SI, pentru a-și marca ralierea la ‘califatul’ autoproclamat al SI în unele zone din Siria și Irak.

Acest grup a dat asigurări că ‘a făcut să se prăbușească’ avionul cu turiști ruși, la 31 octombrie în Sinai, ca represalii la bombardamentele ruse asupra pozițiilor jihadiste în Siria. Chiar dacă Egiptul refuză să tragă concluzii din ancheta în curs, Londra și Washingtonul consideră că aparatul a fost ‘foarte probabil’ ținta unui atentat cu bombă.

Nimic nu indică faptul, dacă atentatul va fi demonstrat, Hassanein a participat la el, SI în Egipt fiind compus din diverse grupări, potrivit Agerpres.

În afară de atentatele împotriva forțelor de ordine, Hassanein este acuzat de Ministerul de Interne al Egiptului că este implicat în decapitarea croatului Tomislav Salopek, răpit nu departe de Cairo vara trecută, de uciderea unui american care lucra pentru o companie petrolieră, în aceeași zonă cu un an înainte, și de atentatul comis împotriva Consulatului Italiei la Cairo, în iulie.

Poliția l-a depistat la Cairo, însă atunci când polițiștii au venit pentru a-l aresta, el a fugit cu o mașină. ‘El i-a reperat pe polițiști, a tras asupra lor, însă a fost ucis într-un schimb de focuri’, conchide comunicatul Ministerului de Interne egiptean.