Un lider al USR PLUS cere intervenţia lui Klaus Iohannis în scandalul din coaliţie. „Domnul preşedinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL”

Dragoş Tudorache, europarlamentar şi coordonator al Alianţei USR PLUS, a declarat că modul în care se va poziţia preşedintele Klaus Iohannis în următoarele săptămâni va arăta "cât de autentică este dorinţa fiecăruia pentru a continua această coaliţie. Mai mult, europarlamentarul a transmis că USR PLUS poate face o propunere de premier "dacă PNL nu are un om capabil să ducă coaliţia mai departe".

06 sept. 2021, 10:23
Un lider al USR PLUS cere intervenţia lui Klaus Iohannis în scandalul din coaliţie. „Domnul preşedinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL”

Un lider al USR PLUS cere intervenţia lui Klaus Iohannis pentru a pune capăt conflictului din coaliţia de guvernare care a izbucnit după demiterea lui Stelian Ion de la conducerea Ministerului Justiţiei.

„Vom vedea în săptămânile care vin, cum se poziţionează fiecare şi cât de autentică este dorinţa fiecăruia, inclusiv a preşedintelui, pentru a continua această coaliţie. Pentru că despre asta este vorba. Această coaliţie şi-a asumat nişte reforme pentru români. Dacă înţelegem că aceste reforme sunt mai importante ca orice joc politic, şi noi – USR PLUS – suntem aici că vrem ca aceste reforme să se întâmple. Am constatat, sunt motive obiective, că domnul Cîţu nu le poate înfăptui, şi asta vrem noi: un om care să le poată duce la capăt.

Sper că şi preşedintele Iohannis îşi doreşte acelaşi lucru. (…) Va depinde de modul în care colegii de la PNL şi preşedintele înţeleg că e nevoie de un nou premier şi să nu vină cu domnul Cîţu şi să-l propună tot pe domnul Cîţu pentru că atunci vom fi într-adevăr vom fi într-un blocaj. (…) Domnul preşedinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL. Asta spune Constituţia. Deci domnul preşedinte trebuie să ia act că în această coaliţie sau coaliţia care va veni în faţa domniei sale după ce trece moţiunea de cenzură trebuie să existe un premier susţinut de cei 3. Dumnealui ne-a spus asta, în decembrie anul trecut. Mă aştept să fie consecvent cu ce ne-a spus în decembrie anul trecut şi să găsim aceeaşi formulă: un premier susţinut de cele 3 partide”, a declarat Dragoş Tudorache, europarlamentar USR PLUS, la Aleph News, conform Mediafax.

Citeşte şi: PSD preia conducerea Senatului, în locul USR. Vasile Dîncu face schimbul cu Anca Dragu – DOCUMENT

Un lider al USR PLUS cere intervenţia lui Klaus Iohannis. „Nu vrem să-i lăsăm domnului Cîţu posibilitatea de a se juca cu interimatele”

Tudorache a reamintit că liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au încercat să discute cu preşedintele Klaus Iohannis, însă „nu au reuşit”.

„Suntem pregătiţi pentru absolut orice scenariu politic inclusiv Opoziţia pe care suntem pregătiţi să ne-o asumăm. Demisiile miniştrilor din Guvern vor veni cât se poate de repede. Motivele pentru care am mai rămas în această săptămână este că nu vrem să-i lăsăm domnului Cîţu posibilitatea de a se juca cu interimatele”, a mai precizat eurodeputatul USR PLUS.

Mai mult, Dragoş Tudorache a mai precizat că şi în situaţia în care se va ajunge la medierea conflictului din coaliţie de către preşedintele Klaus Iohannis, 100% liderii USR PLUS nu mai îl pot susţine pe Florin Cîţu în fruntea Guvernului.

„Ne aşteptăm ca preşedintele Iohannis să-şi joace rolul instituţional şi să medieze, să ne ajute în coaliţie pentru a trece de acest moment complicat. (…) Fie la nivel de coaliţie sau preşedintele să ne fi invitat la un dialog pentru a vedea ce facem că una dintre cele 3 forţe politice din coaliţie nu mai au încredere în premier. Noi să ştiţi că am căutat acest dialog, încă de la începutul săptămânii.

Dacian Cioloş, Dan Barna au încercat să aibă o discuţie cu preşedintele. O discuţie care nu a avut loc. Deci a spune acum că e nevoie de un dialog, da, era nevoie de un dialog de la începutul săptămânii, ar fi bun şi acum un dialog pentru că e nevoie de o mediere a situaţiei în care ne aflăm acum. Dacă acest lucru nu se întâmplă, dacă medierea nu se întâmplă, dacă acest dialog nu este iniţiat, noi pornim pe calea la fel de democratică, parlamentară, cea a moţiunii de cenzură”, a precizat liderul USR PLUS, Dragoş Tudorache, conform sursei citate.

Citeşte şi: Ședință în Parlament pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură. Daniel Fenechiu: Depunem astăzi o cerere de verificare a legalității semnăturilor