Un lider terorist a fost prins în România

Bărbatul prins este un important lider al fostei formaţiuni PKK - ramura România. El a fost expulzat din România şi are interdicţie de a intra în ţara noastră pe o perioadă de 10 ani.

08 feb. 2013, 08:25
Un lider terorist a fost prins în România

Cercetările efectuate de SRI au relevat faptul că bărbatul se ocupa de finanţarea formaţiunii teroriste Kongra-Gel (fosta PKK), banii obţinuţi ca urmare a activităţii firmelor sale din România fiind transferaţi către Turcia.

Bărbatul a fost expulzat din România şi are interdicţia de a intra în ţara noastră în următorii 10 ani. Ofiţerii SRI au constatat că activităţile desfăşurate de acesta în România erau de natură a aduce prejudicii siguranţei naţionale. El finanţa activităţile de terorism pe care PKK le avea în Turcia şi în alte zone de interes. Prin activităţile sale din ţara noastră şi prin afacerile, legale şi ilegale, pe care le avea în ţara noastră, obţinea profit pe care de cele mai multe ori nu îl declara, însă banii erau trimişi în Turcia.

Kongra-Gel este fosta formaţiune PKK, organizaţie declarată teroristă atât de statul turc, cât şi de statele membre NATO.

Serviciul Român de Informaţii a întreprins măsuri specifice, deosebit de complexe, pentru documentarea acţiunilor unui cetăţean străin, de etnie kurdă, cafre reprezenta o ramură importantă a organizaţiei teroriste Congresul Poporului din Kurdistan (Kongra-Gel). Datele şi informaţiile obţinute au stabilit cu certitudine faptul că pe parcursul şederii în România, începând cu anul 2012, acesta a fost implicat în comiterea unor fapte ce constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale. În urma măsurilor întreprinse de SRI a rezultat că acest cetăţean a acţionat cu precădere pe linia asigurării finanţării organizaţiei teroriste menţionate, operaţionalizând în acest sens un mecanism complex de colectare şi externalizare de fonduri„, a declarat la România TV purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.