Un mamut mort acum 28.000 de ani a fost resuscitat în Japonia. Cercetătorii au găsit calea de a readuce aceste animale la viaţă

O parte a unui mamut mumificat a fost resuscitată cu succes de cercetătorii japonezi, scrie Science Alert. Ei au introdus nucleele celor mai bine conservate celule ale mamutului în ouă de rozătoare şi au devenit astfel active. Cu acest experiment de succes, știința se apropie de a aduce mamuții înapoi la viață, spun cercetătorii.

13 mart. 2019, 18:31
Un mamut mort acum 28.000 de ani a fost resuscitat în Japonia. Cercetătorii au găsit calea de a readuce aceste animale la viaţă

Mamutul mumificat a trăit acum 28.000 de mii de ani. Deşi experimentul japonezilor a fost încununat cu succes, cercetătorii admit totuşi că în momentul de faţă, cu tehnica disponibilă, este imposibil să poţi resuscita complet un mamut.

În timpul experimentului, cercetătorii au extras măduvă osoasă și mușchi din corpul mamutului, ei obținând 273,5 miligrame de substanță biologică. Au fost selectate 88 de celule moarte cu nucleele cel mai puțin afectate, dintre care unele au fost introduse în ouă vii de rozătoare. Este curios că o serie de ouă modificate au demonstrat o activitate care în mod normal precede diviziunea celulară.

Oamenii de știință confirmă faptul că readucerea la viața mamuților este inaccesibilă astăzi, dar această experiență este un pas înainte şi ajută știința să atingă acest obiectiv. În viitor, cercetătorii intenționează să obțină celule active și să inducă diviziunea celulară cu ADN-ul unui mamut.

Experimentul a fost făcut pe mamutul numit Yuka, din specia Mammuthus primigenius, care a fost găsit pe malul Mării Laptev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în 2010. Rămășițele sale, părul și țesuturile moi au fost bine conservate în permafrost.