Un martor a fost amendat pentru că a refuzat să dea informaţii despre clanul Corduneanu

Judecătorii din iaşi încearcă de peste o lună să aducă la bară mai mulţi martori care ar trebui să ofere informaţii despre reţeaua hoţilor de buzunare coordonată de clanul Corduneanu.

23 sept. 2017, 16:19
Un martor a fost amendat pentru că a refuzat să dea informaţii despre clanul Corduneanu

După ce au emis mai multe mandate de aducere pe numele celor care ar trebui audiaţi în procesului interlopilor Petronel Corduneanu şi Marian Tiugă, judecătorii ieşeni au aplicat şi o primă amendă. Un martor care a refuzat să vină în instanţă pentru a fi audiat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru atitudinea sa. Pe numele altor trei au fost întocmite mandate de aducere, în timp ce una dintre părţile vătămate aflate în prezent în străinătate a fost sunată de autorităţi pentru a preciza când se întoarce în România pentru a fi audiată. Curtea de Apel Iaşi a stabilit ca următorul termen să aibă loc în data de 16 octombrie.

Adrian Corduneanu rămâne în arest în dosarul de şantaj: „Dacă vrei să-ţi rup capul, ţi-l rup!”

Marian Tiugă şi Petronel Corduneanu, sunt judecaţi în acest dosar, fiind condamnaţi în primă instanţă la 18, respectiv 14 ani de închisoare cu executare. Dosarul lor a fost trimis în judecată în august 2013, la trei ani după ce principalii membri ai clanului au fost deferiţi justiţiei. Cu toate acestea, dosarul disjuns a fost soluţionat înaintea cauzei ample ce îi vizează pe interlopi. În rechizitoriu se detaliază modul în care, din 2002 şi până în 2009, a acţionat gruparea de hoţi condusă de fraţii Corduneanu. În actul de acuzare apare şi o sumă colosală pe care interlopii ar fi obţinut-o cu ajutorul infractorilor mărunţi, dar mulţi trimişi în mai toate ţările europene.

Interlopul ieşean Adrian Corduneanu încearcă din răsputeri să convingă autorităţile să fie adus la Penitenciarul din Iaşi. Arestat preventiv în dosarul de şantaj, cel supranumit „Beleaua” a formulat, la ultimul termen de judecată, o cerere către instanţă în care a cerut judecătorilor formularea unei adrese către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Interlopul a vrut să afle dacă motivul pentru care a fost transferat de la Iaşi, la scurt timp după protestele din penitenciarul de aici, mai este de actualitate. În prezent, Adrian Corduneanu este închis la Focşani, însă el a stat o perioadă în arest şi la Arad. El a fost transferat din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi după ce reprezentanţii unităţii au considerat că, alături de Ioan Clămparu – un alt interlop cunoscut în Moldova, ar fi organizat protestele din închisoarea ieşeană.

Adrian Corduneanu este judecat în prezent la Curtea de Apel Iaşi, iar la ultimul termen judecătorii de la această instanţă au refuzat să formuleze cererea către ANP, aşa cum ceruse interlopul. Corduneanu a fost prezent şi el la Iaşi, la proces, însă nu a fost audiat. În primă instanţă, acesta a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. El se află în arest din aprilie 2016. În toamna anului trecut, soţia lui Adrian se plângea de faptul că interlopul este plimbat prin ţară pentru a fi adus la proces la Iaşi, în condiţiile în care ar putea fi ţinut în municipiul natal. „În felul acesta i se încalcă dreptul la alimentaţie. Vor să îl ducă la disperare, să facă ceva… E tortură ce se întâmplă. Ca să nu mai spun cât cheltuie statul cu aceste drumuri”, spunea, atunci, Ramona Corduneanu.
 
De ce a fost condamnat
 

În dosarul de şantaj, Adrian Corduneanu a fost condamnat alături de un amic de al său, Ionel Bogdănici, care a primit doi ani şi nouă luni de închisoare. Potrivit anchetatorilor, Corduneanu şi Bogdănici ar fi şantajat un agent de vânzări de la o firmă ce vinde betoane. Informaţii despre faptele comise de Corduneanu ar fi fost oferite anchetatorilor de un martor cu identitate protejată, trecut la dosar cu numele fictiv Marin Verdeş. Procurorii spun că cei doi interlopi ar fi primit 1.000 de euro şi 30.000 de lei de la agentul şantajat, după ce victima i-a „supărat“, refuzând, în primă fază, să le redirecţioneze clienţi către firma lor furnizoare de betoane. Se întâmpla în octombrie 2015, atunci când Adrian Corduneanu l-ar fi lovit cu palmele peste urechi pe T.P. şi l-a înţepat cu cuţitul în picior. „Frate, nu-i bine, şi ştiu unde să-l bag să te fac franjuri şi nu are nimeni ce să-mi facă. Ştiu că sunt urmărit de poliţie, din scara vecină de la etajul 4, dar nu au ce să-mi facă”, ar fi spus atunci Corduneanu. În cadrul unei alte dis¬cuţii, din martie, Adrian i-ar fi spus agentului următoarele: „Dacă vreau să-ţi rup capul, ţi-l rup şi acum, că mă doare în p*** şi nu are nimeni ce să-mi facă, că dacă vreau te fac ori¬când”.