Un martor sub acoperire își retrage toate declarațiile în dosarul Ponta – Șova

Alin Brîncuş, martorul din dosarul de corupţie al lui Victor Ponta şi Dan Şova, care a intrat în programul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, doar ca să constate că această autoritate nu-i oferă niciun fel de protecţie. Alin Brîncuş a susţinut că ofiţeri din ONPM i-au cerut să plece din ţară pentru că ei nu-l pot proteja, motiv pentru care și-a retras declarațiile date în dosarele care-i privesc pe fostul premier Victor Ponta și pe fostul senator Dan Șova și nu mai cooperează cu autoritățile române.

19 mai 2021, 22:58
Un martor sub acoperire își retrage toate declarațiile în dosarul Ponta – Șova

Un martor sub acoperire din dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie Victor Ponta şi Dan Şova, a povestit într-o intervenţie telefonică în emisiunea lui Victor Ciutacu, Punctul Culminant, de la România TV, a ales să părăsească  România şi să refuze să mai dea declaraţii în faţa autorităţilor judiciare ale statului român în dosarul Ponta – Șova. Este vorba despre Alin Brîncuş, fost angajat ai Casei de avocatura “Dan Sova”, dar si unul dintre cei mai importanti martori ai acuzarii, care în prezent trăieşte în Marea Britanie.

Alin Brîncuș este martor protejat în dosarele „CET Govora” și „Turceni-Rovinari”, cazuri în care au fost cercetați și trimiși în judecată, printre alții, fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova. În august 2015, Alin Brâncuşi a fost inclus într-un program de protectie prin ONPM, iar de protectia lui şi a soţiei lui se ocupau ofiterii de poliţiei.

Alin Brîncuş a povestit la România TV că ofiţeri din instituţia însărcinată cu protejarea lui l-au sfătuit să plece din ţară pentru că nu-i pot oferi protecţie. Martorul a pus la dispoziţia România şi mai multe înregistrări ale unor discuţii între el şi o persoană de legătură din cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor. În prima înregistare, potrivit lui Alin Brîncuş, se aude vocea ofiţerului delegat din ONPM.

Prima întregistrare:

„Domnule, nu știu dacă scrie exact ”plecați din țară”, dar eu, ca reprezentant al instituției, eu, ca persoana de legatura, eu, care am fost la ei in casa le-am spus. ONPM considera ca trebuie sa plecati din tara. Eu nu stiu daca asa scrie acolo, dar eu am transmis ceea ce ONPM mi-a transmis verbal. Eu sunt aici de la inceput, cum sunt si ei. Ca s-au schimbat 1000 de persoane in functie de director nu ma intereseaza. Eu reprezint ONPM. Eu ce le-am spus, le-am spus din partea ONPM.

Eu, daca eu m-am dus ca persoana de legatura, nu ca Luminita de la mine de acasa si m-am dus si le-am spus. Parerea ONPM e ca nu va putem pune in aplicare si mai bine plecati din tara. Chiar daca nu scrie pe vreo hartie de-aia, eu m-am dus si le-am spus”, spune ofiţerul de legătură a lui Alin Brîncuş, martorul protejat.

„Identitatea protejată nu o am pentru că Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este incapabil să schimbe identitatea unui martor. Nu există în România niciun martor protejat cu identitatea schimbată pentru că nu există protocoale între Ministerul de Interne şi ONPM. Tot ceea ce poate face ONPM este să ofere martorului protejat o adeverinţă de identate provizorie cu care nu poţi face nimic, nici măcar să-ţi scoţi un permis de conducere, nici un abonament la telefon”, a declarat Alin Brîncuş.

Martorul a mai povestit că după ce i s-a spus să plece din ţară, „s-au dus la ÎCCJ şi au spus că am fugit de sub protecţie şi au propus să ne scoată din program”. De asemenea, martorul protejat a povestit în emisiunea lui Victor Ciutacu, Punctul Culminant, că ofiţerii de legătură refuză de mai mult de doi ani să îi răspundă la telefon, după ce a fost nevoit să plece cu famila în Marea Britanie.

„Numai că eu am trimis documentele şi înregistrările înainte la ÎCCJ şi nu au mai reuşit să ne scoată din program. Noi în momentul acesta suntem în programul de protecţia martorilor, de doi ani niciun ofiţer de legătură nu ne răspunde la telefon. Unul dintre ei este arestat într-o altă cauză penală, iar cel de-al doilea de doi ani şi jumătate refuză să ne răspundă la telefon. Am făcut până acum peste 40 de solicitări către ONPM că dorim să ne întoarcem în ţară, am înştiinţat toate instanţele implicate, nimeni nu este interesat aşa că am solicitat azil politic în Marea Britanie, pe care l-am primit încă din 2018 temporar”, a mai spus Alin Brîncuş la România TV.

Alin Brîncuș mai spune că, în 2017, a găsit două gloanțe la ușă şi susţine că ofiţerii ONPM au refuzat să le preia pentru a le expertiza. Alin Brîncuş a pus la dispoziţia România TV şi o înregistrare audio în care ofiţerul de legătură spune că, dacă i se întâmplă ceva, autorităţile vor declara moartea sa ca o sinucidere.

ÎNREGISTRAREA A DOUA

„Daca voi ma gasiti cu doua gloante in cap, imi treceti in raport ca am murit de inima?
– Nu, ca te-ai impuscat singur.
– Sau ceva de genul asta. Ceva de genul asta, da”

.

„În prima înregistrare este ofiterul nostru de legatura, dupa ce am gasit doua gloante la usa, în timp ce eram sub protecţie, ofiterii ONPM au refuzat sa le preia si sa le analizeze. Ideea era sa ne retragem declaraţiile si toate aceste probleme se vor sfarsi.

În cea de-a doua înregistrare este directorul PNPM Petre Ştefan, fostul director de la Politia Metrou care a fost avansat la Protectia Martorilor. Am anuntat autoritatile ca nu mai putem da aceste declaratii, am spus ca nu putem jura ca vom spune adevarul in conditiile in care viata si integritatea noastra corporală sunt in pericol iminent. Am prezenta hârtiile date de MAI în care scrie acelaşi lucru, că viaţa şi integritatea noastră sunt în pericol iminent.

Am apelat la un judecator din Marea Britanie, ca sa nu fiu obligat sa dau declaratii care mi-ar pune viata si integritatea in pericol. Autoritatile din Marea Britanie au incercat să ia legătura cu cele din Romania cu referire strictă la protecţia mea, dar acestea refuza sa raspunda celor britanice”, a mai povestit Alin Brîncuş la România TV.

„In 2018 un alt procuror DNA a emis o alta ordonanta de includere in programul de protectie. Exista legea, dar nu au parghiile necesare, nu au protocoale. Ofiterii ONPM au spus ca nu se pot deplasa in Marea Britanie pentru ca nu aveau pasapoarte pe numele conspirative. Aceste nume oricum sunt publice pe siteul institutiei, unde au declaratia de avere cu numele real.

Deci ONPM refuza sa puna in aplicare ordonantele procurorilor. Mi s-a spus ca ordinele vin de sus, de la IGPR, si nu se doreste sa fiu protejat, pentru ca cei de la IGPR sunt pusi politic. Am toate inregistrarile cu ce spun.

Nu DNA a semnat ordonanta de includere in program, ci instanta, doar instanta poate dispune.”, a spus Alin Brâncuşi, martorul protejat.

Înregistrarea 3:  discuţie între Alin Brîncuş şi directorul ONPM

– Buna ziua, domnul director. Alin Brancus ma numesc.
– Nu stiu despre cine sunteti si nu stiu cine sunteti.
– Alin Brancus ma numesc si stiti bine cine sunt
– Asa, si ce problema aveti?
– Am o problema cu institutia dvs pe care o conduceti care refuza de 2 ani sa aplice incheierea ICCJ si ordonanta procurorului din 2018.
– Daca e adevarat luati legatura cu ofiterul…
– Sper sa avem o discutie civilizata
– Eu nu stiu cine sunteti. Daca sunteti persoana care afirmati, luati legatura cu..
– V-am sunat de pe privat pentru ca domnul Sinca refuza sa ia legatura cu mine. Daca doriti, va sun cu numarul meu.
– Va repet…nu stiu cine sunteti, discutia nu are rost. Nu stiu cine sunteti in momentul acesta, drept urmare discutia nu va mai continua. la revedere.”

Citeşte şi: Scrisoarea lui Liviu Dragnea către Donald Trump: „Românii ar fi extaziaţi. Mai mult de 150.000 de oameni ar sărbători pe străzi sosirea dumneavoastră”