Un matematician român a primit o bursă de cercetare de la unul dintre cei mai bogaţi americani

Matematicianul român Daniel Tătaru, de la Universitatea Berkley-California, este unul dintre cei 13 cercetători care au primit o bursă de 100.000 de dolari de la fundaţia americană Simons.

RomaniaTV.net
30 iul. 2013, 07:09
Un matematician român a primit o bursă de cercetare de la unul dintre cei mai bogaţi americani

Fundaţia Simons a fost înfiinţată de Jim Simons, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri americani, pentru a acorda burse de cercetare pentru cei mai promiţători savanţi. Anul acesta, Daniel Tătaru este unul dintre cercetătorii aleşi de fundaţie, scrie zf.ro.

„Munca lui Tătaru în domeniul undelor nonlineare a fost profundă şi influentă. El a argumentat rezultate noi pentru mai multe clase de ecuaţii, inclusiv evoluţii geometrice , unele dintre ele relaţionate de relativitatea generală”, spune fundaţia.

Matematicianul va primi timp de cinci ani o bursă anuală de cercetare de 100.000 de dolari, plus încă 100.000 de dolari pentru departamentul de cercetare. Universitatea la care lucrează el va primi 20% din costurile indirecate, iar bursa va putea fi reînnoită dacă cercetarea are rezultatele aşteptate.

Daniel Tătaru a fost câştigătorul a două ediţii ale Olimpiadei Internaţionale de Matematică, iar după ce a absolvit Facultatea de Matematică din  cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a plecat la studii postuniversitare în SUA, unde s-a şi angajat apoi. Din 2001 lucrează ca profesor la cunoscuta universitate Berkley, iar în 2002 a câştigat premiul memorial Bocher pentru cercetarea sa asupra ecuaţiile diferenţiale cu derivate parţiale.