Un medic din Craiova a aşteptat-o în zadar mai multe ore pe Sorina Pintea să-i predea un memoriu. Ministrul nu fusese anunţat

Un medic care trebuia să predea ministrului Sănătăţii un memoriu, având stabilită întâlnire, a stat mai multă vreme în frig pe holurile ministerului, fără să fie primit de Sorina Pintea. Memoriul, care vizează recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă şi este semnat de două mii de persoane, a fost depus până la urmă la Secretariatul Ministerului Sănătăţii. Ulterior, medicul a aflat că ministrul Sănătăţii nu fusese anunţat de întâlnire.
Romania TV
16 nov. 2018, 14:35
Un medic din Craiova a aşteptat-o în zadar mai multe ore pe Sorina Pintea să-i predea un memoriu. Ministrul nu fusese anunţat

UPDATE Medicul din Craiova care trebuia să îi predea un memoriu Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii, dar a aşteptat-o în zadar pe holul ministerului spune că a aflat motivul pentru care nu s-au mai întâlnit, acela fiind că Pintea nu fusese anunţată. „M-a asigurat (si o cred, chiar o cred cu adevărat pentru că mi-a dat câteva amănunte esenţiale pe care numai dumneaei le ştia şi cu mine), că nu a fost anunţată. M-a durut mâhnire din vocea dumneaei..era chiar tristă ca s-a interpretat aşa”, a scris medicul pe Facebook.

„Acum am răspunsul la întrebarea pe care mi-am pus-o aseară.. de ce nu ne-am întâlnit cu doamna Ministru Pintea, deşi ne programasem de comun acord asta? Întrebarea care nu mi-a dat pace o zi întreagă şi care m-a mâhnit îngrozitor.. de ce nu ar fi vrut să ne mai vadă, după ce acceptase atât de prompt solicitarea mea, o necunoscută din Craiova, despre care nu auzise niciodată? Răspunsul a venit cu totul spontan de la dumneaei personal..mai întâi prin mesaje şi apoi prin viu grai, căci am vorbit la telefon, la iniţiativa dumneaei.. M-a asigurat (si o cred, chiar o cred cu adevărat pentru că mi-a dat câteva amănunte esenţiale pe care numai dumneaei le ştia şi cu mine), că nu a fost anunţată. M-a durut mâhnire din vocea dumneaei..era chiar tristă ca s-a interpretat aşa”, a scris, vineri seara, pe Facebook, medicul Livia David.

Ea a spus că ministrul Sănătăţii şi-a arătat sprijinul pentru proiect.

„Şi-a arătat sprijinul..nu ştiam că rezonează cu proiectul nostru..chiar din luna mai!! Avem deschisă uşa de la Cabinetul dumneaei. Şi îşi doreşte să ne vadă şi să ne audă! Evident ne vom întâlni! Îi multumesc că a avut tăria de a ma contacta şi aceea de a mă asculta o lungă perioadă de timp. Am stabilit o punte de legătură.. îi mulţumesc şi pentru asta!”, a mai scris medicul Livia David.

_________

Medicul Livia David de la Spitalul Judeţean din Craiova, care în 23 octombrie a postat pe Facebook o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau imediat după aceea, povesteşte, vineri, că s-a deplasat cu trenul la Bucureşti, împreună cu două colege, având întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Medicii ar fi trebuit să predea ministrului un memoriu prin care două mii de persoane din sistem solicită recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă.

„E ceaţă şi frig. Pe fereastră trenului cumplit de aglomerat, se succed luminiţele vagi ale unor becuri înşirate pe drumul îndepărtat… Sunt atât de obosită încât, pur şi simplu, nu pot să înlătur din capul meu întrebarea obsesivă «De ce?» Ce poate determina un ministru să ne cheme de la câteva sute de kilometri şi apoi să nu te mai primească? Ce motivaţie interioară sau ce factor exterior poate declanşa această reacţie?Această încălcare (fără precedent, zice-se) a protocolului şi politeţii? Încerc să găsesc o explicaţie în textul memoriului pe care, din fericire, l-am înregistrat la Secretariat prin bunăvoinţa domnilor secretari de acolo”, a scris medicul pe Facebook.

Livia David povesteşte că ora stabilită pentru întâlnire era 17.00, însă ministrul Sănătăţii nu a venit la minister, nu a răspuns la mesaje şi nici nu a trimis pe nimeni să se ocupe.

„Şi dacă ar fi avut o anticameră în care să putem aştepta, nu holul ăla absolut sinistru, nezugravit de zeci de ani, în care frigul te cuprinde după primele cinci minute de aşteptare. E, de fapt, casa scărilor, nu e un hol. Ni se spune că trebuie să avem răbdare, alţii bântuie pe aici de ore bune”, mai scrie medicul în mesajul postat pe Facebook.

Livia David povesteşte cum a decurs aşteptarea şi cât de pătrunzător era frigul.

„Eu una nu vreau să plec, chiar nu vreau. De va fi să stau până la 12 în minister, tot o să vreau să o văd pe doamna ministru. (…) Minutele trec greu, căci afară s-a întunecat, iar frigul e din ce în ce mai intens. Deja a trecut o oră, niciun mesaj, nicio vorbă! Nici măcar nu pot gândi. Aş fi vrut să o văd în alte condiţii. Nu aşa, aproape în şoc hipotermic şi cu simptome clare de hipoglicemie!”, mai scrie medicul din Craiova.

Aşteptarea a mai durat o jumătate de oră, iar cele trei femei şi-au dat seama că nu mai pot rămâne pentru că ar fi pierdut trenul de întoarcere către casă, iar pacienţii ar fi aşteptat în zadar în ziua următoare.

„Ca un fulger îmi trece prin cap că ultimul tren nu ştiu când pleacă. Nu pot rămâne. Pacienţii sunt programaţi de vreo 3 luni!! Aş rezista. Mai am o oră până la tren. Trebuie să plec! Să plecăm!! Secretarului nu îi vine să creadă că o facem, dar chiar nu îmi bat joc de pacienţii mei!! Dragi colegi, noi atât am putut! Acum vom vedea. Pe 15 decembrie vom face public răspunsul Ministerului”, îşi încheie meducul mesajul de pe Facebook.

În octombrie, Livia David a postat pe Facebook, cu ajutorul colegilor din ţară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau a doua zi.

„Sunt poveşti de viaţă şi, din păcate, de moarte, absolut reale care impun luarea unor măsuri reale care să oprească această avalanşă a morţilor subite în rândul medicilor”, a scris Livia David, făcând apel la parlamentari să recunoască gărzile ca fiind vechime în muncă.

„Când moare un medic, moare speranţa a mii de alţi oameni”, a mai scris atunci medicul din Craiova.

 „Studiul a fost realizat pe un eşantion foarte mare”, pentru a demonstra că „percepţia gustului amărui influenţează preferinţa pentru ceai sau cafea”, a precizat pentru AFP Daniel Liang-Dar Hwang, de la Universitatea Brisbane, coautor al studiului.

Potrivit acestuia, persoanele care prezintă cea mai mare sensibilitate la gustul amar al cafelei sunt, în mod paradoxal, cei care o consumă cel mai mult.

Acest fapt ”sugerează că băutorii de cafea dezvoltă un gust sau o capacitate de a detecta cafeina”, a precizat profesorul de medicină preventivă Marilyn Cornelis, coautorul studiului.

„Genetica determină într-o mai mare măsură percepţia gustului amar decât percepţia dulcelui”, explică Dianel Liang-Dar Hwang.

Percepţia gusturilor este, în aceeaşi măsură, influenţată de comportamentele noastre. „Chiar dacă, în mod natural, oamenilor nu le place gustul amar, putem învăţa să apreciem alimentele amărui”, a explicat cercetătorul.

„Băutorii de cafea fiind, în general, mai sensibili la amărui decât băutorii de ceai au o probabilitate mai mare de a aprecia gustul amar al altor alimente, precum legumele verzi”, spune cercetătorul.

Studiul, bazat pe datele genetice ale circa 438.000 de britanici, nu poate fi ”generalizat la alte ţări şi culturi”, potrivit autorilor.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Vârsta de pensionare în funcție de data nașterii: Află când te poți retrage din activitate
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo aduce vești proaste pentru România. Uită de soare!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan