Cea mai nouă metodă de ÎNŞELĂCIUNE: Un „medic” român escrochează doritorii de chilipiruri auto

Un român care vrea sa se stabilească în Germania escrochează sute de români. Acest aşa zis medic, câteodată inginer, arhitect sau chiar profesor, postează anunţuri pe site-uri de specialitate, unde vinde singura legătură pe care o mai are cu România: un autoturism.

08 iul. 2017, 04:52
Cea mai nouă metodă de ÎNŞELĂCIUNE: Un „medic” român escrochează doritorii de chilipiruri auto

Maşina arată bine, în general, şi este la un preţ foarte bun. Un adevărat chilipir. Alteori, pentru a fi şi mai credibil anunţul, vinde maşini uşor avariate, la un preţ la fel de bun. Doritorul sună la numărul postat, însă telefonul este închis. La câteva zile, primeşte un sms asemănător cu următorul mesaj: „Daca va mai intereseaza Audi A6 avariat usor, an 2007, diesel, 3000 euro, inm Ro, va rog sa imi scrieti la adresa mea: [email protected]”. De fiecare data, adresa de e-mail are ca domeniu „berlin”, pentru a inspira mai multă încredere.

Citeşte şi Mare atenţie la aceste MESAJE pe telefon, trimise de escroci. Vă pot încărca factura cu MII DE EURO

Odată ce te-ai arătat interesat de maşină, primeşti următorul mesaj:

„Va scriu in legatura cu masina de vanzare Audi A6 din anul 2007 pe care am pus o la pretul 2000 euro. Masina este in stare perfecta de functionare si nu are absolut nici o problema tehnica sau estetica. Nu a fost niciodata implicata in accidente si interiorul este ingrijit si nu prezinta urme de uzura, dealtfel am si carte service cu toate reviziile trecute. Eu lucrez de cativa ani in Berlin, ca doctor pediatru la un cabinet privat. Din dorinta si nevoia de a vinde cat mai repede am pus deja un pret mic si nu doresc sa ma discutam legat de acest aspect. Daca credeti ca mai vreti sa negociati sau sa faceti din aceasta masina o afacere, eu nu sunt de accord si am rugamintea sa nu ne pierdem timpul.

Nu vreau sa par nepoliticos, dar momentan nu mai vreau sa vorbesc la telefon pana nu sunt convins ca doriti intradevar sa cumparati masina. Eu inteleg ca este normal sa ceri detalii, dar sunt multi care pun 10 intrebari din care 5 nu isi au rostul si foarte multi propun sume derizorii si vor negocieri duse pana la nesimtire.

Masina am cumparat o personal in anul 2015 din Germania si este inmatriculata in Romania. Am platit taxa la prima inmatriculare si nu am recuperat o, la vremea aceea nu era foarte mare. Doresc sa ma stabilesc aici, profesia mea este bine remunerata si respectata. Este in Bucuresti, acolo am eu domiciliu si am lasat o intr un garaj inchiriat.

Cand m am hotarat sa vand masina am luat in calcul ca trebuie sa fac un drum de aici din Germania pana acasa pentru vanzare, deci nu ar fi asta o problema, as putea sa vin in 2 zile in tara dar as vrea sa fiu sigur ca dvs chiar doriti sa cumparati masina si aveti banii necesari. Din partea mea nu este problema sa mergem in service pentru verificare.

Va multumesc.”

După ce vede că eşti dispus să renunţi la tradiţionala negociere, revine cu următorul mesaj:

„Ma bucur sincer ca doriti sa continuam discutia, sa stiti ca este in stare perfecta, nu a fost niciodata implicata intr-un accident, fara probleme tehnice. Accept orice fel de test dupa cum am spus in mesajul anterior.

Pot sa imi iau cateva zile libere, sa imi cumpar bilet la avion si sa vin in tara sa facem actele. Asta doar daca v-ati hotarat, daca va place masina. Vreau sa fiu sigur ca sunteti un cumparator serios ca sa nu imi pierd timpul si banii de pomana pe plimbari.

Ar trebui sa va scot fiscalul si hartia cum ca taxa nu a fost recuperata, sa facem contractul de vanzare cumparare si cam atat din cate stiu eu. Cred ca apucam sa le facem toate pana seara. Eventual sa mergem sa ii facem un test la masina, daca doriti.

Itp-ul si asigurarea sunt valabile pana in vara acestui an. Dar din cate stiu dvs va trebui sa va faceti alta asigurare deoarece a mea nu va mai fi valabila dupa ce transcrieti masina pe numele dvs. La itp ramane aceeasi valabilitate chiar daca se schimba propietarul”.

Îl asiguri că eşti un cumpărător serios şi interesat, mai ales după ce auzi că este dispus să meargă cu maşina în service pentru un test, apoi el găseşte rapid un bilet de avion, de obicei, cu acelaşi număr. Urmează atacul final, propunerea care îi lasă pe creduli fără banii de maşină. 

„Am gasit un zbor mai ieftin [Numar zbor FR0327] la Ryanair pentru maine si pot sa plec spre tara. Dupa ce ajung in tara va sun (de pe nr meu de Romania) si vedem exact cum ne intalnim. Inainte sa platesc biletul vreau sa ma asigur ca nu vin degeaba pana acasa, as dori sa fiu sigur ca o sa veniti la intalnire. Am o propunere pentru dumneavoastra si daca sunteti de acord ramane totul cum am stabilit…”

„Va rog sa cititi cu atentie. Nu vreau sa imi trimiteti mie banii pentru ca nu ma cunoasteti si nici eu nu va cunosc.

As vrea ca sotia dumneavoastra sau un prieten sa mearga la orice banca care are serviciu Western Union. Acesta trebuie sa faca un transfer de 2000 Euro (valoarea masinii) pe numele dumneavoastra in Germania utilizand servicul Western Union. Vreau sa fiu sigur ca aveti banii la western si nu ii dati pe alta masina pana ajung eu in Romania. Dupa ce transferul este facut, trebuie sa imi trimiteti o copie dupa foaia de transfer sa ma conving ca sunteti hotarati si aveti interes sa veniti la intalnire iar eu ma voi duce sa imi platesc biletul.

Dupa ce ajung in Romania, testati masina va convingeti ca nu are nici un fel de problema, facem contracul de vanzare cumparare iar apoi vom merge impreuna la WesternUnion si schimbam numele destinatarului din Germania cu numele meu, iar eu voi lua bani la intoarcere.

Transferul dumneavoastra trebuie sa arate asa :
sotia/ un prieten – expeditor
numele dumneavoastra – destinatar
tare de destinatie – Germania

Va rog sa intelegeti ca nu solicit o plata in avans, singura persoana care ar putea ridica banii din Germania sunteti dvs. Eu nu voi avea acces la bani decat dupa ce vom schimba numele destinatarului cu numele meu. Acest transfer va costa aproximativ 60 sau 70 EURO, aceasta suma v-o scad eu din pretul masini.

Astept raspuns.”

Mulţi se opresc aici. Alţii, hipnotizaţi deja de seriozitatea „medicului”, dar şi de preţul redus al maşinii, aleg să depună banii la Western Union. De aici, banii dispar în câteva ore, iar „medicul” nu mai este de găsit pe mail, nici la telefon.

Poliţia Română spune că escrocii se folosesc de faptul că în multe ţări sunt suficiente datele tranzacţiei pentru a putea ridica banii: „În funcţie de regulamentele serviciilor de transfer rapid de bani din fiecare ţară, în unele cazuri, pentru încasarea sumei de bani nu este necesară prezentarea unui act de identitate, care să ateste identitatea destinatarului, fiind suficientă deţinerea datelor de transfer, respectiv, nume expeditor/destinatar şi codul de transfer”.

Citeşte şi Românce păcălite prin meteoda „văduvul bogat”

Poliţia Română nu are o statistică cu numărul de victime sau cu vreun caz soluţionat până în prezent. „Precizăm că au fost înregistrate plângeri privind modul de operare prezentat, însă nu se poate menţiona numărul exact al acestor sesizări, victimele având posibilitatea de a le înainta la unităţile de pachet sau către structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti şi din ţară”.

Aşadar, dacă găsiţi pe Internet un chilipir, o ofertă care pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că nu este.