Un medicament frecvent luat de români poate provoca o boală gravă. Avertismentul Prof. Dr. Irinel Popescu: „Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus”

Prof. Dr. Irinel Popescu a lansat un avertisment privind un medicament extrem de popular printre români. Este vorba despre un medicament luat frecvent în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, pentru febră sau răceală.

22 apr. 2024, 10:30
Un medicament frecvent luat de români poate provoca o boală gravă. Avertismentul Prof. Dr. Irinel Popescu: „Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus”
Lista medicamentelor esenţiale se modifică de la 1 august. Noi medicamente incluse

Un medicament frecvent luat de români poate provoca o boală gravă. Este vorba despre paracetamol, un medicament din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră).

Paracetamolul este indicat un medicament indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri în gât, dureri de dinţi, dureri asociate răcelii şi gripei, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă) şi tratamentul simptomatic al febrei.

Citește și: O femeie de 21 de ani a dezvoltat o complicație sanguină letală după ce și-a injectat un medicament din aceeași clasă ca Ozempic

„Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus. Paracetamolul a fost de vină și a dat această boală. Atât cât poate fi evitat, recomandarea este să fie evitat. Orice medicament trece prin ficat. Acolo există un întreg sistem enzimatic care gestionează mecanismul medicamentelor. Recomandarea este să citiți prospectul cu mare atenție, mai ales când este vorba de medicamente care se dau fără rețetă. Toxicitatea hepatică este posibilă în toate din aceste cazuri”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Citește și: 10 medicamente care produc arsuri la stomac. Românii le iau ca pe bomboane!

„În mod specific, paracetamolul este cel care dă insuficiență hepatică acută. Paracetamolul are ceva care predispune la așa ceva. Mecanismul nu este complet elucidat”, a mai spus medicul Irinel Popescu, în podcastul Dr. Mihail.