Un membru al clanului Corduneanu şi alţi doi interlopi, reţinuţi la Iaşi

Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, după ce au primit 40.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Iaşi pentru a-i reduce pedeapsa, potrivit DNA.

RomaniaTV.net
12 iul. 2013, 17:39
Un membru al clanului Corduneanu şi alţi doi interlopi, reţinuţi la Iaşi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi i-au reţinut, vineri, pe Gheorghe Clapon şi Tiberiu Francisc Cristodorescu pentru trafic de influenţă, iar pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit ordonanţei de punere în mișcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai – iunie 2013, Cristodorescu şi Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare, judecată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru trafic de persoane și condamnată în primă instanţă la șapte ani de închisoare, 40.300 de euro, din care au primit în două tranşe egale 40.000 de euro.

Aceştia, susţin anchetatorii, l-ar fi lăsat pe denunţător să creadă „că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătățească pedeapsa și să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei„.

Cei trei vor fi duşi la Tribunalul Iaşi, cu propunere de arestare preventivă.

Gheorghe Rusu, Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon sunt cunoscuţi membri ai lumii interlope ieşene, vizaţi şi în alte dosare.

Surse judiciare au declarat că denunţătoarea în acest dosar este Mihaela Pavăl (fostă Moisa). Aceasta este judecată în apel la Curtea de Apel Iaşi pentru trafic de persoane şi trafic de minori, următorul termen al procesului fiind pe 5 septembrie.

Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) este judecat împreună cu cinci dintre fraţii săi şi alte 21 de persoane într-un alt dosar, de crimă organizată, aflat pe rolul Tribunalului Maramureş.

În 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iaşi au trimis în judecată 27 de membri ai clanului Corduneanu, inclusiv pe liderul grupării, Constantin Corduneanu, pentru şantaj, înşelăciune, trafic de persoane şi spălare de bani.

Tiberiu Cristodorescu, împreună cu alţi cinci inculpaţi, a fost trimis în judecată, în 2007, de procurorii anticorupţie ieşeni, pentru prejudicierea statului cu echivalentul a 4,5 milioane de euro, prin afaceri ilegale cu produse petroliere. Cei şase au fost achitaţi de Tribunalul Iaşi, sentinţa fiind menţinută de Curtea de Apel Iaşi, dar procurorii au contestat decizia la instanţa supremă. Primul termen al recursului este 31 octombrie.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005, Vasile Rodideal, naşul lui Gheorghe Mararu – împuşcat în 2010 într-o cafenea din Piatra Neamţ -, ar fi pus la cale asasinarea fostului său partener de afaceri Tiberiu Cristodorescu.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005, Rodideal împreună cu Dumitru Chetreanu ar fi contactat trei cetăţeni din Republica Moldova care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă pentru a-l asasina pe ieşeanul Cristodorescu. În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Gheorghe Clapon a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi, în decembrie 2011, alături de alte nouă persoane şi şapte firme, într-un dosar de înşelăciune prin vânzarea fictivă a unor utilaje industriale şi spălare de bani de peste un milion de euro. Clapon, asociat unic şi administrator al SC „Clapon Construct” SRL Iaşi, a fost acuzat de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.