Un meteorit interstelar s-a ciocnit de Pământ. Armata SUA a confirmat evenimentul astronomic spectaculos

Cercetătorii au descoperit primul meteorit interstelar care a lovit Pământul, după cum reiese dintr-un document publicat de Comandamentul Spaţial al Statelor Unite. Evenimentul astronomic a avut loc în 2014 şi a fost confirmat cinci ani mai târziu. Declasificarea informaţiei s-a produs abia acum.

14 apr. 2022, 22:55
Un meteorit interstelar s-a ciocnit de Pământ. Armata SUA a confirmat evenimentul astronomic spectaculos

Un meteorit interstelar este un obiect spaţial ce provine din afara sistemului solar. Oamenii de ştiinţă spun că astfel de fenomene sunt extrem de rare, conform CNN.

Potrivit cercetătorilor, obiectul cu pricina este cunoscut sub numele de CNEOS 2014-01-08 şi a ars în atmosfera Pământului pe data de 8 ianuarie 2014, pe coasta de nord-est din Papua Noua Guinee.

Corpul cosmic a făcut obiectul unui studiu realizat în 2019 de Amir Siraj care la acea vreme era student la student la Universitatea Harvard. Împreună cu Abraham Loeb, un profesor de ştiinţă la prestigioasa universitate, Siraj cerceta „Oumuamua”, primul obiect interstelar cunoscut din sistemul nostru solar, care a fost descoperit în anul 2017.

Amir Siraj a decis să consulte baza de date a Centrului NASA pentru a studia obiectele ce se află în apropierea Pământului, pentru a descoperi alte obiecte interstelare. Astfel, a reuşit să găsească un meteorit interstelar.

Citeşte şi: Gigi Becali şi-a pus în cap toată Ucraina: i-a numit „nazişti” pe soldaţii din regimentul Azov! Dinamo Kiev a anulat amicalul cu FCSB

Un meteorit interstelar s-a ciocnit de Pământ. Viteza cu care se deplasa a atras atenţia oamenilor de ştiinţă

Potrivit Adevărul, meteoritul interstelar se deplasa cu 45 de kilometri pe secundă în raport cu Pământul, care se deplasează cu circa 30 de kilometri pe secundă, în jurul Soarelui. Fiindcă oamenii de ştiinţă au măsurat viteza rapidă cu care se deplasa meteoritul, aflându-se pe o planetă în mişcare, concluzia acestora a fost că meteoritul nu se deplasa cu 45km/s.

Viteza heliocentrică reprezintă viteza meteoritului în raport cu Soarele. Viteza se calculează în funcţie de unghiul la care un meteorit loveşte Pământul. Planeta se deplasează în jurul Soarelui, astfel că meteoritul ar fi putut lovi Pământul frontal, în direcţia opusă celei în care se deplasează planeta, sau din spate, în aceeaşi linie în care se deplasează Pământul.

Fiindcă meteoritul a lovit Pământul din spate, calculele lui Siraj au demonstrat că meteoritul se deplasa cu 60 de kilometri pe secundă în raport cu Soarele.

Ulterior, acesta a trasat traiectoria meteoritului şi a aflat că obiectul se afla pe o orbită liberă, concluzionând că meteoritul a venit din afara sistemului solar.

Citeşte şi: Cum arată Muzeul Viitorului din Dubai. Are o formă de ou gigantic, 7 etaje, iar expozițiile vă prezintă cum va arăta lumea în 2071