Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric! Prima reacţie a autorităţilor

Unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar putea fi închis, iar un milion de români ar rămâne, astfel, fără curent electric.

06 aug. 2022, 09:34
Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric! Prima reacţie a autorităţilor
Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric

Cea mai mare carieră de cărbune din ţară, cea de la Roşia, din judeţul Gorj, este închisă de mai bine de o lună, după ce Tribunalul Bucureşti a decis că activitatea de exploatare a lignitului să fie oprită până se lămureşte situaţia avizului de mediu. Chiar dacă decizia magistraţilor nu este definitivă, aceasta a fost pusă în executare.

Se schimbă facturile la gaze și curent electric. Anunțul Guvernului României

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti vor anunţa decizia finală abia pe 15 septembrie, iar până atunci, cariera de la Roşia va rămâne închisă, producţia de energie electrică va scădea, iar pericolul ca un milion de români să rămână fără curent electric este iminent, anunţă Antena 3.

„Lipsa cărbunelui care se dă din cariera Roşia înseamnă alimentarea a circa un milion de gospodării cu energie electrică”, a declarat Daniel Burlan, director general. Între timp, oficialii de la Complexul Energetic Oltenia, care au în subordine cariera de la Roşia, au declarat recurs, dar magistraţii nu au considerat cazul ca fiind unul urgent.

Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

„Nefuncţionarea pe treptele superioare pune în pericol atât stabilitatea carierei, cât şi siguranţa utilajelor. Zona este expusă alunecărilor de teren. Există nişte falii care sunt active şi care, dacă nu se acţionează asupra lor prin excavări la treptele superioare, pot produce evenimente nedorite”, a precizat Manu Tomescu, lider de sindicat.

Situaţia va fi discutată curând în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.