Se schimbă facturile la gaze și curent electric. Anunțul Guvernului României

Guvernul va modifica facturile la energie electrică și gaze. Potrivit executivului, această măsură se impune pentru a fi mai ușor de înțeles de către „consumatorul mediu". 

26 iul. 2022, 14:34
Se schimbă facturile la gaze și curent electric. Anunțul Guvernului României

Cetățenii români nu vor mai avea nedumeriri în această iarnă, promite Guvernul Nicolae Ciucă. ANRE a transmis precizări suplimentare, pe marginea acestui subiect.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în actul normativ, potrivit Economica.

 

Anunțul ANPC pentru români

 

Acum, şi această prevedere a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență a Guvernului, astfel că dispare noțiunea de „consumator mediu”, care avea un grad ridicat de ambiguitate.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare”, se arată în textul noii prevederi.