Militar român, ucis în atentatul sinucigaş de joi de la Kabul. Eroul este Ciprian Ştefan Polschi VIDEO

Un militar român a murit azi la Kabul în urma unui atac sinucigaș într-un cartier rezidențial din capitala Afganistanului, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale. Militarul ucis este caporalul cls. a III-a Ciprian-Ştefan Polschi. El va fi înaintat în grad post-mortem.

RomaniaTV.net
05 sept. 2019, 08:59

UPDATE Militarul român care şi-a pierdut viaţa joi, în Afganistan, este caporalul cls. a III-a Ciprian-Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, informează Ministerul Apărării Naţionale.

„Militarul şi-a pierdut viaţa ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Caporalul cls. a III-a Ciprian-Ştefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Era angajat în MApN din anul 2004 şi se afla la a treia misiune în Afganistan”, precizează un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ştefan Polschi şi a înaintat preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment şi transmite condoleanţe familiei îndoliate”, se mai arată în comunicatul citat.

Vineri, în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii vor fi organizate ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

_______

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat că militarul român mort la Kabul executa o misiune de patrulare, iar atacul a avut loc la ora 11.40.

”Un militar român si-a pierdut viaţa astăzi, în jurul orei 11.40, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul”, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

Potrivit acestuia, era un misiune de patrulare, iar o maşină capcană plină de material exploziv a lovit maşina pe care militarul român o conducea.

Leş a precizat că datele despre identitatea soldatului vor fi anunţate după ce va fi înştiinţată familia.

______

UPDATE MApN confirmă decesul: „Veste extrem de tristă din Afganistan! Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

Informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată”, anunţă MApN într-un comunicat.

Atentatul de joi de la Kabul a făcut din nou victimele printre români. Militanţii talibani au revendicat joi responsabilitatea pentru atentatul sinucigaş cu maşină-capcană din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 35 de răniţi, informează dpa şi EFE.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.

Citeşte şi: Explozie puternică la Kabul, în apropiere de cartierul general al NATO şi al birourilor guvernamentale

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Un purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj afgane a declarat că ţinta a fost un punct de control.

Atacul se produce în plin proces de negocieri între SUA şi talibani.

Este al doilea român mort în ultimele zile în Afganistan. Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada, anunţă MAE, care condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

”În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate”, precizează MAE.