Un mineral de pe Lună a fost descoperit în Australia

Publicat: Joi, 05 Ianuarie 2012 17:11 // Actualizat: Joi, 05 Ianuarie 2012 17:11 // Sursa: Mediafax

Un mineral adus pe Terra de primii astronauţi care au ajuns pe Lună şi despre care mult timp s-a crezut că este specific exclusiv satelitului natural al Pământului, a fost descoperit în Australia, în roci vechi de peste un miliard de ani.

"Tranchilitita" este un mineral care a fost numit astfel după locul unde a fost descoperit, în 1969: Marea Liniştii (Mare Tranquillitatis), o câmpie de bazalt situată de Lună.

Acest mineral "a fost mult timp considerat drept unul lunar", până în momentul în care geologii au găsit nişte mostre în vestul Australiei, a declarat Birger Rasmussen, un cercetător australian.

"(Până atunci, n.r.) nu fusese niciodată descoperit în alte mostre terestre", în ultimii peste 40 de ani, a declarat cercetătorul, care lucrează la Curtin University, Perth.

Mostrele colectate de pe Lună erau considerate "extrem de preţioase" şi au fost supuse unor analize foarte minuţioase, când de fapt "le aveam sub nas dintotdeauna", a mai spus cercetătorul.

"L-am avut întotdeauna pe Terra, nu este pur şi simplu venit de pe Lună", a subliniat cercetătorul, care şi-a publicat studiul asupra acestei descoperiri în Geology. "Acest lucru înseamnă că, în mare, avem aceleaşi fenomene chimice şi aceleaşi procese care se desfăşoară pe Lună şi pe Terra", a adăugat acesta.

Acest mineral rar a fost găsit în şase locuri diferite din Australia. El permite mai ales o datare precisă a rocilor care îl conţin, a precizat Birger Rasmussen.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H