Ministru britanic, candidat la funcţia de Prim Ministru: un Brexit fără acord nu este opţiunea pentru viitorul premier

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, unul dintre candidaţii conservatori la postul de premier după anunţata retragere a Theresei May, a afirmat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord nu este o opţiune pentru viitorul prim-ministru, relatează miercuri agenţia Reuters.

29 mai 2019, 09:21
Ministru britanic, candidat la funcţia de Prim Ministru: un Brexit fără acord nu este opţiunea pentru viitorul premier

„Realitatea crudă este că ‘no-deal’ (retragerea fără acord) nu este o opţiune politică disponibilă următorului prim-ministru. Sunt dovezi că în Camera comunelor există o majoritate favorabilă realizării Brexitului”, a declarat ministrul în vârstă de 40 de ani, citat de Financial Times.

Potrivit acestuia, preşedintele Camerei comunelor, John Bercow, va împiedica orice încercare a unui premier susţinător al ieşirii fără acord de a trece peste voinţa deputaţilor, potrivit Agerpres.

„Cred că preşedintele Camerei va facilita întrunirea în Camera Comunelor a unei majorităţi opuse ieşirii fără acord, la fel cum a făcut şi înainte de 29 martie”, a adăugat Hancock, care a exclus, totodată, ideea de a organiza un nou referendum.

Citeşte şi Ministrul britanic de Externe: „Un Brexit fără acord ar fi o sinucidere”

În ceea ce-l priveşte, John Bercow a indicat că intenţionează să rămână în funcţia de preşedinte al Camerei Comunelor, în pofida nemulţumirii susţinătorilor „duri” ai Brexitului, potrivit Agerpres.

„Consider că este un moment când au loc importante evenimente şi sunt mari probleme de rezolvat, iar în aceste împrejurări nu mi se pare logic ca postul (de preşedinte al Camerei) să rămână vacant”, a declarat Bercow, citat de cotidianul The Guardian.

El a calificat totodată, într-un discurs susţinut la Washington, drept „de neimaginat ca parlamentul să fie evacuat din centrul scenei de dezbateri asupra Brexit”.