Un ministru demisionează din funcţie din cauza politicii migraţiei în Europa

Ministrul german de Interne Horst Seehofer, un critic extrem de dur al politicii migraţiei a cancelarului Angela Merkel într-o perioadă de prăbuşire a popularităţii Guvernului acesteia de coaliţie, urmează să demisioneze din funcţia de lider al Uniunii Creştin Sociale (CSU), au declarat surse din cadrul partidului. 

12 nov. 2018, 08:52
Un ministru demisionează din funcţie din cauza politicii migraţiei în Europa

Seehofer, un conservator dur, intenţionează totodată să demisioneze din funcţia de ministru înainte de sfârşitul actualei legislaturi, au declarat duminică seara târziu surse din cadrul CSU care au discutat cu Seehofer. El urmează să-şi anunţe demisia săptămâna aceasta. Un nou lider al CSU urmează să fie ales în cadrul unui Congres CSU la începutul anului viitor.

Horst Seehofer, în vârstă de 69 de ani, nu a precizat când anume va demisiona din funcţia de ministru de Interne, potrivit surselor citate, însă el a sugerat că nu vrea sărămână în post după ce demisioneazăde la conducerea CSU.

Actuala legislatură se încheie în 2021. ”Anul 2019 va fi anul înnoirii CSU”, a declarat el.

Disputele lui Seehofer – odinioară un aliat loial al cancelarului – cu Merkel pe tema migraţiei şi securităţii la frontieră din acest an au contribuit la declinul popularităţii tuturor celor trei partide aflate la putere – CSU, Uniunea Creştin Democrată (CDU) a lui Merkel şi Partidul Social Democrat (SPD).

Acest veteran CSU, îndemnat să demisioneze din postul de ministru de Interne, a fost implicat de asemenea într-un conflict pe tema violenţelor xenofobe din timpul unor manifestaţii în oraşul Chemnitz, în estul Germaniei, după ce l-a susţinut pe fostul şef al serviciilor de informaţii interne, care a minimalizat aceste evenimente.

Cel mai probabil succesor al lui Seehofer la conducerea CSU este Markus Soeder, care i-a succedat colegului său în postul de premier al landului Bavaria, în martie.

Este neclar cine îi va succeda lui Seehofer în postul de ministru de Interne, scrie DPA.