Un ministru european denunţă Franţa ca fiind „omul bolnav al Europei”

Franţa este ''omul bolnav al Europei'' şi problemele sale cauzează turbulenţe pentru Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, care a evocat mişcarea 'vestelor galbene' şi recentul atentat jihadist de la Strasbourg soldat cu cinci morţi, printre care un polonez.

17 dec. 2018, 14:46
Un ministru european denunţă Franţa ca fiind „omul bolnav al Europei”

”Franţa este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos”, a declarat Jacek Czaputowicz pentru canalul de televiziune Polsat News. Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit după sosirea la putere a conservatorilor la Varşovia, în 2015.

”Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franţa, protestele din cursul ultimelor săptămâni, retragerea reformei statului de către preşedintele Macron – este trist. Dacă, în acelaşi timp, i se dau lecţii Poloniei, există ceva care chiar nu merge. (Francezii) Trebuie să-şi pună ordine în propria ţară”, a spus Czaputowicz, potrivit Agerpres.

Atentatul comis marţi la târgul de Crăciun din Strasbourg de către Cherif Chekatt, ucis ulterior de către poliţia franceză, s-a soldat cu cinci morţi, printre care şi un polonez în vârstă de 36 de ani. ”Cred că există o ameninţare puternică pentru statul de drept în Franţa, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanţelor publice”, a adăugat oficialul polonez.

Citeşte şi Klaus Iohannis a vorbit la Bruxelles despre Vestele Galbene: „Avem şi noi, în maşini…”

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde, potrivit Agerpres.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit articolul 19 al Tratatului privind UE, coroborat cu articolul 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.


loading...