Un ministru maltez i-a cerut poliţiei să ia un cerşetor român de pe stradă

Ministrul maltez al Familiei, Chris Said, a solicitat poliţiei să îl ia pe un cerşetor român de pe stradă şi să-l conducă la Agenţia pentru protecţie socială Appogg pentru a i se oferi ajutor, în această ţară cerşetoria fiind ilegală, relatează Times of Malta în ediţia online de luni, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 09:39
Un ministru maltez i-a cerut poliţiei să ia un cerşetor român de pe stradă

Persoanele care circulă prin Valletta sau Sliema s-au întâlnit cu acest bărbat român care are un braţ amputat şi cerşeşte pe stradă, o „privelişte neobişnuită pe insulă, unde creşetoria este ilegală”, comentează publicaţia.

Un jurnalist al publicaţiei s-a deplasat în parcarea Floriana MCP, pentru a se întâlni cu cerşetorul. Acesta stătea pe trotuar, cu un pahar de plastic în faţă, deschis la cămaşă pentru a exhiba o cicatrice pe locul unde s-a aflat braţul stâng. Deşi nu cerea bani, mai mulţi trecători, în drum spre capitală, s-au oprit să pună câteva monede în pahar. Bărbatul nu vorbeşte engleză sau malteză, singurele cuvinte pe care le-a spus fiind „Romania” şi „no speak”, potrivit ziarului.

„Asemenea cazuri sunt extrem de rare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Familiei. „M-am informat şi am aflat că asemenea cazuri trebuie raportate în primul rând poliţiei”, având în vedere că este vorba despre o infracţiune, a continuat el. Potrivit legislaţiei malteze, cerşetoria şi vagabondajul sunt ilegale, aceasta recomandând persoanelor fără proprietate şi mijloace de trai să îşi găsească o ocupaţie, inclusiv în domeniile artei sau comerţului.

„Ministrul l-a contactat pe şeful poliţiei şi i-a solicitat să verifice situaţia. Dacă acest caz este autentic, ministrul i-a cerut comisarului să ajute persoana respectivă, ducând-o la agenţiile în domeniu”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Numărul persoanelor sărace din Malta a crescut în ultima perioadă, dar sărăcia rămâne o problemă „invizibilă”, comentează publicaţia, adăugând că persoanele aflate în această situaţie nu dorm pe bănci şi nu cerşesc.