Un moldovean care a protestat cu un penis de lemn de doi metri a câștigat la CEDO procesul după ce a fost condamnat la închisoare VIDEO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat, marți, câștig de cauză unui cetățean moldovean, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare după ce a protestat cu un penis de lemn înalt de doi metri împotriva unui politician și a unor procurori în urmă cu șase ani. CEDO a stabilit că statul moldovean i-a încălcat un drept fundamental, libertatea de exprimare (articolul 10 din Convenție), prin aplicarea unei măsuri disproporționate.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 14:44
Un moldovean care a protestat cu un penis de lemn de doi metri a câștigat la CEDO procesul după ce a fost condamnat la închisoare VIDEO

Potrivit deciziei CEDO, Anatol Mătăsaru este un cetățean moldovean născut în 1970. El a demonstrat în 2013 expunând un penis de lemn de doi metri și o fotografie cu o vulvă alăturate imaginilor unui politician și unor procurori șefi. După o oră, poliția i-a luat sculpturile și l-a dus pe Mătăsaru la secția de poliție. În 2015, el a fost găsit vinovat de huliganism și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Vezi mai jos imagini antologice cu polițiști moldoveni încercând să introducă penisul de doi metri în duba cu o ușă defectă (de la minutul 4.40)

CEDO reține în decizie că instanțele moldovenești au decis că sculpturile sunt obscene și că alăturarea imaginii oficialilor publici de organele genitale a depășit nivelul acceptabil de critică. Instanțele au luat în calcul amenzile precedente primite de Mătăsaru pentru acțiuni similare.

El a făcut apel, argumentând că sculpturile sunt o formă de expresie artistică și că sancțiunea a fost excesivă. Toate apelurile au fost respinse, inclusiv de Curtea Supremă de Justiție în 2016.

Bazându-se pe articolul 10 din Convenția pentru Drepturile Omului (libertatea de exprimare), Mătăsaru a susținut că sentința instanței care l-a găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni în loc de o sancțiune administrativă a avut scopul de a-l descuraja de la viitoare proteste.

Plângerea la CEDO a fost făcută în noiembrie 2016.

CEDO arată în decizie că ”aplicarea unei condamnări penale a fost în mod evident disproporționată față de intenția de proteja reputația celor vizați de protest. Nu a existat nici o justificare pentru condamnarea la închisoare, chiar dacă cu suspendare, o asemenea sentință a avut repercusiuni grave nu doar pentru Mătăsaru, ci poate avea un efect descurajator asupra altor cetățeni care vor să se exprime liber.

Instanța din Moldova a depășit nivelul de restricționare a libertății de expresie a domnului Mătăsaru, încălcând astfel articolul 10 din Convenție.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Moldova, obligând statul să-i plătească reclamantului 2000 de euro, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de judecată.