Un munte misterios a fost descoperit pe Ceres, jumătate strălucitor, jumătate întunecat

Imaginile difuzate de NASA, capturate cu ajutorul sondei Dawn de pe orbita aceastei planete "pitice", anul acesta, în martie, le pun noi semne de întrebare specialiştilor.

09 aug. 2015, 14:08

Muntele are o formă ce seamănă cu un con sau, mai degrabă, cu o piramidă. Potrivit experţilor, muntele misterios de pe Ceres ar avea o înălţime de aproximativ 6.000 de metri, iar apariţia acestei forme de relief pe mica planetă este încă un mister care îi preocupă pe specialişti.

Planetă pitică Ceres, descrisă de oamenii de ştiinţă ca cel mai mare obiect din centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter, e plină de mistere pe care sonda Dawn (Zori) trebuie să le dezlege. De exemplu, unul dintre craterele din emisfera de Nord a planetei, numit Occator, după numele unei zeităţi romane al agriculturii, are o mulţime de pete ce par mult mai luminoase decât peisajul din jurul lor.

Ca şi muntele recent descoperit care este pe jumătate luminos și jumătate întunecat, este clar că acel crater Occator face aceste pete pentru că unele dintre suprafeţele sale reflectă lumina diferit faţă de celelalte. Cu toate acestea, compoziția exactă a acestor regiuni nu a fost încă determinată.

Citeşte şi Fotografii spectaculoase, care prezintă câmpiile îngheţate de pe Pluto, publicate de NASA – VIDEO

„Echipa de cercetători continuă să evalueze vârsta și să facă teorii despre aceste pete luminoase ale craterului Occator. Acum comparăm aceste pete cu proprietățile reflectorizante ale sării, dar tot nu ne-am lămurit care este sursa lor „, a declarat cercetătorul Chris Russell într-un interviu.

În câteva zile, sonda Dawn se va apropia de Ceres și va trece peste suprafața acesteia, la o altitudine de aproximativ 1500 km. Acest lucru va permite să producă chiar mai multe imagini detaliate ale suprafeței sale asupra acestei planete.